Україна відзначає 70-річчя співпраці з ЮНЕСКО

12 травня 1954 року Україна приєдналася до ЮНЕСКО, відкриваючи нову сторінку співпраці в охороні та розвитку культури, освіти та науки.

70-річчя членства України в ЮНЕСКО – поважний історичний етап розвитку міжнародної співпраці, що підсумовує багатогранну діяльність щодо збереження національної світової культурної спадщини. На сьогодні до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО входять 8 українських об’єктів.

У надскладних умовах воєнного лихоліття актуалізується питання збереження культурних і мистецьких надбань нашого народу. Перед Україною постали виклики щодо збереження об’єктів зі Списку світової спадщини ЮНЕСКО, адже щодня вони під загрозою знищення через російського агресора.

Матеріальна та нематеріальна спадщина українського народу – це те, за що нині точиться війна, бо культура – це наша ідентичність, яку ворог вперто намагається стерти. На жаль, багато об’єктів культурної спадщини зруйновано чи пошкоджено, зокрема й в Одесі.

Від початку війни ЮНЕСКО надавала допомогу для захисту культурної спадщини та підтримувала митців і культурних діячів, брала активну участь у відбудові та відновленні українського культурного сектору. ЮНЕСКО через супутникове відстеження підтвердила пошкодження сотень об’єктів, мобілізувала довгострокову допомогу для відновлення.

Відзначаючи 70-річчя членства в ЮНЕСКО, Україна підтверджує відданість захисту та промоції культури, щоби подальші покоління могли досліджувати світ та зупиняти конфлікти. Безперечно, співпраця між Україною та ЮНЕСКО в майбутньому лише зростатиме.

Більше на Facebook за тегом #УкраїнаЮНЕСКО70 та #UkraineUNESCO70.

ЮНЕСКО завжди приділяло велику увагу збереженню культурної спадщини Одеси та від початку війни підтримує Україну в різних сферах.

Процес подання історичного центру Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО розпочався ще у 2001 році. 31 жовтня 2019 року ЮНЕСКО включила Одесу до переліку творчих міст світу в галузі літератури. У 2022 році, на момент остаточного перегляду номінаційного досьє Одеси та розробки Плану управління, наше місто опинилося в центрі війни через агресію рф проти України.

25 січня 2023 року, за сприяння міжнародних партнерів, «Історичний центр Одеси» було включено до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, визнано його видатну універсальну цінність та необхідність захисту на благо всього людства.

З моменту включення Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО організація плідно співпрацює з Одесою: розширено межі захисту історичного центру, надаються консультації та фінансова допомога на відновлення зруйнованого внаслідок обстрілу Спасо-Преображенського собору Одеси.

+ 0 -
  • 0
  • 356

Добавить комментарий