На Одещині планують відновити старовинний колодязь

Мешканці села Котловина Ізмаїльського району Одеської області мають намір відновити старовинний колодязь кінця XIX століття. Для місцевих жителів відродження занедбаних джерел води – це, в першу чергу, данина поваги до пращурів.

Про це повідомила прес-служба Благодійного фонду Урбанського «Придунав’є», що надав фінансову підтримку активістам села.

Історію котловинського колодязя розповіла директорка сільської школи Прасковія Яківна Долапчі.

За її словами, поселенці, більшість з яких складали гагаузи, викопали поблизу річки Безіменки у центрі села три колодязі. Але найбільш смачною і прохолодною вода виявилася у середньому, тому він став джерелом питного водопостачання, який згодом освятив тутешній священник. Решту джерел використовували для сільськогосподарських потреб.

Відтоді головний колодязь села став найвідвідуванішим місцем. До нього приходили і на зустрічі для спілкування та обміну новинами, і на романтичні побачення. Звідси щодня розвозили питну воду для селян, які працювали на полях.

Для постачання води з криниці спочатку в якості підіймального пристрою був встановлений механізм під назвою «журавель», а під час реконструкції у 1988 році його замінили на більш практичний і зручний коловорот – корбу. У цей же період за часів вже нині покійного сільського голови Георгія Петріогло над колодязем збудували навіс, який захищав візитерів від негоди.

«Проєкт наразі ще тільки готується. У нас в селі сформувалася ініціативна група. Ми вирішили відновити колодязь у тому вигляді, як він є. Під стелею плануємо облаштувати підсвітку, щоб люди і в темну пору доби мали змогу набрати води. Колодязь почистимо, адже зазвичай це необхідно робити щороку.

На прилеглій території цієї весни висадили саджанці павловній. Коли вони виростуть, то можна буде розширити та облаштувати зону відпочинку. Поки що хочемо встановити кілька лавочок для перепочинку та вимостити плиткою стежку, що веде від сільської дороги до джерела води», – поділилася подробицями Прасковія Яківна.

+ 0 -
  • 0
  • 258

Добавить комментарий