Київ подасть в суд на Польщу, Словаччину і Угорщину через ембарго на українську агропродукцію

Україна подасть до суду на Польщу, Угорщину та Словаччину через запровадження ними ембарго на українську агропродукцію. Також готуються певні імпортні заборони у відповідь на дії цих Урядів. Єврокомісія 15 вересня заявила, що не продовжує ембарго на українське зерно.

Київ подасть до Світової організації торгівлі до суду на Польщу, Угорщину та Словаччину через їхню відмову скасувати заборону на імпорт української сільськогосподарської продукції, заявив заступник міністра економіки України Тарас Качка в інтерв’ю POLITICO.

„Важливо довести, що ці дії є юридично неправильними. І тому завтра ми почнемо судові процеси", – сказав Качка у неділю ввечері. Він також додав, що Україна планує заборонити імпорт польських овочів та фруктів. "Я думаю, що весь світ повинен побачити, як країни-члени ЄС поводяться стосовно торгових партнерів і власного Союзу, тому що це може вплинути й на інші країни", - додав він.

Польські політики заявили, що запроваджують ембарго задля того, щоб врятувати своїх фермерів. Качка вважає інакше: "Заборона Польщі не допоможе фермерам, вона не вплине на ціни, тому що ціни є глобальними — те, що вони роблять, ґрунтується на громадській думці", - ствердив він.

Заступник міністра стверджував, що відкрита непокора Брюсселю з боку Польщі, Угорщини та Словаччини була не лише внутрішньою справою ЄС, але викликала те, що він назвав "найбільшим системним занепокоєнням" — чи можуть міжнародні торгові партнери довіряти, що Брюссель говорить від імені ЄС, пише POLITIKO.

Системний підхід Будапешта і Варшави щодо ігнорування позиції інституцій ЄС у торговельній політиці, я думаю, це буде проблемою для ЄС загалом, тому що там немає єдності
Київ готовий взяти на себе відповідальність за те, щоб експорт з України не створював цунамі в сусідніх країнах, - заявив Качка, коментуючи можливу угоду.
Попри дозвіл Єврокомісії, Україна не зможе імпортувати зерно до певних країн. Куди саме?
За яких умов Польща погодиться скасувати ембарго на зерно
В наступні місяці й квартали Польща готова дотримуватися заборони на ввезення українського зерна, доки Варшава не відпрацює модель співпраці між країнами. Такі слова пролунали від прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького під час виступу перед виборцями в населеному пункті Мєнтне неподалік Варшави.

Як я сказав декілька днів тому: або Єврокомісія продовжить заборону на ввезення, продовжить ембарго, або ми самі запровадимо ембарго на наступні місяці, квартали до часу опрацювання моделі співпраці з нашим східним, українським сусідом
Водночас керівник уряду зазначив, що Польща дотрималася свого слова.

"З опівночі 16 вересня ми одноосібно ввели заборону на імпорт українського зерна до Польщі, попри те, що Європейський Союз цього не зробив", - сказав Моравєцкі.

Раніше Польща погрожувала, що якщо ЄС не продовжить обмеження, то Варшава запровадить односторонню заборону. Уряд навіть ухвалив постанову з цього приводу, а 12 вересня у своєму вечірньому телезверненні польський прем'єр Матеуш Моравецький заявив, що його уряд не дозволить "українському зерну дестабілізувати польських аграріїв".

+ 0 -
  • 0
  • 717

Добавить комментарий