Чи загрожує українцям повний блекаут взимку

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко зазначив, що людям доведеться сидіти взимку без світла до 10 годин поспіль.

З настанням холодів країна-агресор може збільшити кількість атак дронами та крилатими ракетами по критичній інфраструктурі. Однак, повного блекауту, коли вся Україна порине у суцільну темряву, навряд чи варто очікувати.

Про це розповів в інтерв’ю сайту Pro Гроші голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Експерт акцентував на тому, що в України існує можливість залучати імпорт електроенергії та використовувати перемикання із регіону на регіон. Однак в тому, що варто готуватися до тривалих відключень світла в окремих областях – сумніву немає.

На думку Олега Попенка, тривалість перебування без електроенергії сягатиме 8, 10 та навіть 12 годин поспіль. Влада кожної області вже створила чіткі графіки відключень, але існує вказівка використовувати їх виключно в критичних випадках.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг озвучив два прогнози відключень світла взимку:

оптимістичний – якщо на вулиці буде досить тепла зима, як минулого року, то Україна пройде цей сезон без великих проблем та потрясінь;
песимістичний – якщо холоди будуть тривалими, коли температура сягатиме від -10°C до -20°C протягом двох-трьох тижнів, тоді українцям буде дуже складно, і з легкістю зиму точно пережити не вдасться.
Очільник МВС Ігор Клименко зазначав, що російські окупанти не полишають спроб зруйнувати українську енергетику. Тому в Україні вже вирішили, як діятимуть усі необхідні служби на випадок блекауту восени та взимку.

За його словами, якщо удари Росії призведуть до тривалих відключень електроенергії, Україна застосує план дій, спираючись на досвід 2022 року.

"Спираючись на торішній досвід, ми вже підготували план дій у разі довготривалих відключень електроенергії", — розповів він.

Як пояснив Клименко, план дій наразі передбачає:

посилене патрулювання міст поліцією;
забезпечення генераторами медичних закладів та об’єктів критичної інфраструктури;
функціонування "Пунктів незламності".
Головна мета цих заходів — своєчасне реагування на всі надзвичайні ситуації, що відбуватимуться в Україні. Усі можливі загрози та реакцію на них пропрацьовують аналітики у Ситуаційному центрі МВС.

+ 0 -
  • 0
  • 297

Добавить комментарий