Боррель: Європа не може замінити США у питанні допомоги для України

Водночас він зауважив, що Євросоюз планує збільшити обсяги підтримки.
Високий представник ЄС Жозеп Боррель перед початком саміту Європейської політичної спільноти у Гранаді висловив сподівання, що Сполучені Штати Америки продовжать підтримувати Україну у її боротьбі з російським агресором. 

"Я був у Києві кілька днів тому саме в той час, коли ми дізналися, що Конгрес США не включив підтримку України до великої домовленості щодо бюджету, з метою уникнення "шатдауну". Це було точно не очікувано, і точно не хорошими новинами", – зазначив євродипломат.

Боррель розраховує, що це не стане остаточною позицією Сполучених Штатів і буде знайдено шляхи для продовження підтримки України.

"Україна потребує підтримки Європейського Союзу, яка є і ми її будемо збільшувати. Але вона також потребує підтримки з боку Сполучених Штатів", – зауважив високий представник ЄС.
Водночас Боррель підкреслив, що Євросоюз сам не зможе заповнити прогалину, яка з’явиться у випадку, якщо США припинять підтримку України.

"Безумовно, Європа не може замінити США. Європа збільшує свою підтримку. За столом є пропозиції щодо 50 мільярдів євро для цивільних та економічних цілей, а також 20 мільярдів євро військової підтримки. І ми зробили це, не чекаючи на рішення США. Звичайно, ми можемо зробити більше, але США – це щось вразливе у питанні підтримки України", – додав він.

Нагадаємо, президент США Джо Байден у суботу, 30 вересня, оприлюднив заяву щодо ухвалення двопартійного законопроекту про продовження фінансування урядових органів на 45 днів без допомоги Україні, наголосивши, що Штати за жодних обставин не можуть допустити, щоб підтримка Києва була перервана.

+ 0 -
  • 0
  • 182

Добавить комментарий