Депресія збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань – Віктор Ляшко

Люди, які переживають депресію, мають на 42 % більший ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Люди з розладами сну мають вищий ризик розвитку діабету 2-го типу, ожиріння та інших метаболічних захворювань.

Про це розповів міністр охорони здоров’я під час виступу на Першому форумі із психічного здоров’я. Форум «Рух до системи та послуг із психічного здоров’я майбутнього: досвід України з розбудови спроможностей, відновлення та удосконалення» організовано ВООЗ та Координаційним центром з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України.

«Люди з генералізованим тривожним розладом мають підвищений рівень кортизолу, що може призвести до зниження імунітету та збільшення ризику захворювання на інфекційні хвороби. Це приклади того, як ментальне здоров?я пов?язане з фізичним. Ілюстрація їх неподільності, – зазначив у своєму виступі міністр охорони здоров?я Віктор Ляшко. – Саме сфера охорони здоров’я має стати надійним тилом надання спеціалізованих послуг і ефективною точкою першого контакту для людини, яка приходить із своїми проблемами, наприклад, до сімейного лікаря».

Наразі вже понад 45 тисяч фахівців пройшли навчання й отримали сертифікати учасників курсів первинної медичної допомоги для надання психологічної допомоги першого рівня mhGAP. Понад 700 медзакладів «первинки» надають послуги за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Близько 52 тисяч пацієнтів отримали психологічні послуги на «первинці» за 8 місяців цього року.

+ 0 -
  • 0
  • 436

Добавить комментарий