Для економічного зростання у 7% до 2032 р. Україні бракуватиме 4,5 млн осіб додаткової робочої сили

Попри високий рівень безробіття (19% у 2023 р. за прогнозом НБУ), український бізнес заявляє про дефіцит кадрів в певних секторах. Про це йдеться у матеріалі Брак кадрів є одним з основних викликів цьогорічного ринку праці — результати опитування роботодавців.
За словами голови правління EasyBusiness та співзасновника ЦЕВ Дмитра Ливча, під час повномасштабного вторгнення суттєво зріс розрив між попитом та пропозицією на ринку праці. Повернення українців з-за кордону могло б збільшити український економічний потенціал. Втім для цього потрібні такі передумови як безпека, інфраструктура, економічні можливості.

Експерт зазначив, що чим більше часу українські мігранти перебувають за кордоном, то більша ймовірність, що вони залишаться там назавжди, оскільки вимушені мігранти стають трудовими мігрантами та створюють нові соціальні зв’язки.

Для подальшого економічного відновлення та розвитку Україні потрібні робочі руки. До прикладу, для економічного зростання у 7% до 2032 р., за розрахунками, Україні бракуватиме 4,5 млн осіб додаткової робочої сили. Оптимальним способом подолання цього розриву, на думку Дмитра, є збалансований підхід — шляхом збільшення кількості робочої сили та її продуктивності.

+ 0 -
  • 0
  • 420

Добавить комментарий