В Україні посилюється нестача кваліфікованих працівників

Війна погіршила тренд останніх років на ринку праці щодо нестачі кваліфікованої робочої сили: в Україні зростає дефіцит будівельників, електриків, сантехників, зварників. про це йдеться у дослідженні «Ринок праці України: попит приватного сектору та оцінка потреб у кваліфікації кадрів», проведеному Helvetas Swiss Intercooperation у партнерстві з Державним центром зайнятості та Федерацією роботодавців України.

Паралельно спостерігається тенденція до зміни гендерної структури ринку праці.

«Мобілізація чоловіків очікувано призвела до більшого залучення жінок до традиційно чоловічих професій. Конкретно з дослідження ми побачили помітне збільшення присутності жінок у таких професіях, як зварники, оператори важкої техніки та водії. Важливо зрозуміти, що це довготермінова тенденція, і залучення жінок до традиційно чоловічих сфер зайнятості треба підтримувати», – сказав дослідник, експерт з питань професійної освіти та ринку праці Геннадій Русанов.

Згідно з оприлюдненими даними, у 2023 році 66% серед підприємств, які винаймали працівників, – це великий бізнес. Найбільше фахівців знайшли роботу в сферах енергетики, охорони здоров’я, гірничодобувної промисловості та комунальних послуг. Частка середнього бізнесу серед роботодавців становила 14%, малого – 12%, мікро – 8%.

«Ми виявили, що 34% малих підприємств та 64% мікропідприємств не зазнали суттєвих змін у складі робочої сили, хоча зазвичай малі підприємства у кризові часи зазнають більших втрат», – зауважив Г.Русанов.

Понад 60% вакансій у 2023 році відкривалося у Київській, Дніпропетровській, Львівській, Одеській та Харківській областях, які, попри війну, залишилися традиційно найбільш економічно активними.

+ 0 -
  • 0
  • 732

Добавить комментарий