Чи можна отримати субсидію, якщо є борги за комуналку

За наявності заборгованості неможливо оформити субсидію на комунальні послуги. Але якщо документально підтверджено сплату заборгованості, житлова субсидія призначається протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального) сезону.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

Важливо, що житлова субсидія не призначається, зокрема на наступний період, якщо домогосподарство має прострочену понад три місяці (на дату надання інформації) заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг чи витрат на управління багатоквартирним будинком, що виникла протягом трьох років, і загальна сума якої (на день звернення за призначенням житлової субсидії) перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 грн).

Якщо документально підтверджено сплату заборгованості або укладено договір про її реструктуризацію, або споживач оскаржив заборгованість у судовому порядку (є ухвала про відкриття провадження у справі), житлова субсидія призначається протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального) сезону.

Документи, необхідні для отримання субсидії
Для призначення субсидії потрібні:

заява про призначення житлової субсидії;
декларація про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням субсидії;
довідка про доходи (якщо у декларації зазначені певні доходи, однак інформація про них відсутня у ПФУ та ДФС);
договір про винаймання житла (за наявності);
документи, які можуть підтвердити непроживання особи за місцем реєстрації (у разі потреби).
Житлова субсидія буде призначена з початку опалювального сезону, якщо упродовж двох місяців від його початку (жовтень) подати відповідні документи. Якщо заява буде подана пізніше, ніж за два місяці після початку опалювального сезону, то субсидія буде призначена, починаючи з місяця надходження цих документів до уповноваженого органу.

Автоматичне поновлення виплат субсидій
Українці, які отримували субсидії минулого опалювального сезону, зможуть лише оновити інформацію про себе, якщо вона змінилася. Якщо нічого не змінилося з 2021 року, їм перепризначать виплати автоматично.

Жодних нових рахунків у банках для виплати субсидій відкривати не доведеться, оскільки всі необхідні дані про субсидіантів ПФУ отримує автоматично в електронному вигляді. Громадяни, як і раніше, одержуватимуть виплати на свій банківський рахунок або через пошту.

+ 0 -
  • 0
  • 384

Добавить комментарий