Стало відомо, коли в Україні скасують мораторій на підвищення комунальних тарифів

В Україні продовжується дія мораторію на підвищення тарифів на опалення, газ та гарячу воду. У НБУ спрогнозували, коли комунальні послуги можуть подорожчати. 
Заборону на підвищення комунальних тарифів запровадили після початку повномасштабної війни. Він не стосується електроенергії та холодної води. Світло подорожчало з 1 червня. Якщо раніше побутові споживачі платили по 1,68 грн/кВт-годину, то тепер – вже по 2,64 грн/кВт-годину. Тариф на холодну воду також планували підвищити, але поки що залишили на колишньому рівні.

За даними, поданими в “Інфляційному звіті” Нацбанку України, мораторій на зміну тарифів на опалення, газ та гаряче водопостачання можуть зняти лише у 2025 році. Причому це супроводжуватиметься заходами підтримки населення, а саме – субсидіями.

Прогнозується поступове зростання адміністративної інфляції, яка насамперед визначатиметься подорожчанням тютюнової продукції через підвищення тарифів та акцизів на окремі житлово-комунальні послуги.

У НБУ вважають, що скасування мораторію спричинить прискорення адміністративної інфляції до 19% наприкінці прогнозного періоду.

“Незважаючи на необхідне усунення дисбалансів в енергетичному секторі, очікується, що подальші урядові рішення щодо приведення тарифів на ЖКП до ринкових рівнів враховуватимуть високу соціальну значущість тарифів. Тому очікується, що їх підвищення буде поетапним і супроводжуватиметься розширенням підтримки населення субсидіями”, – зазначили представники регулятора.
За базовим сценарієм макропрогнозу НБУ за жовтень з 2025 року очікується значне зменшення ризиків безпеки в Україні. Раніше у Нацбанку прогнозували, що це можливо з середини 2024 року.

+ 0 -
  • 0
  • 1 158

Добавить комментарий