Данія виділить €7 млн для відновлення української енергетики

Данія зробить внесок у 7 мільйонів євро на закупівлю обладнання для відновлення енергетичної інфраструктури України, що постраждала від російських атак. Про це повідомили в Міністерстві енергетики України.

Зокрема, там зазначили, що перші чотири мільйони євро з цієї суми надійдуть уже найближчим часом. А решту три — надішлють пізніше.

Кошти надійдуть у Фонд підтримки енергетики України, кажуть у Міненерго. На початку існування фонду Данія стала його першим спонсором, зробивши внесок на 536 тисяч євро, за який тоді купили енергообладнання для 10 українських енергетичних компаній.

Фонд підтримки енергетики створили навесні 2022 року за спільної ініціативи міністра енергетики України Германа Галущенка і Єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон. Фонд дає можливість урядам, міжнародним фінансовим організаціям, а також приватним донорам надавати суттєву підтримку українському енергетичному сектору.

Атаки на енергосистему

В «Укренерго» розповідали, що протягом минулого опалювального сезону росіяни випустили понад 1200 ракет і дронів по ключових енергетичних об’єктах. Більш ніж 250 із них влучили в ціль і пошкодили 43% магістральних мереж. Різного ступеня ушкоджень зазнали й усі теплові та гідроелектростанції.

Згідно зі звітом Програми розвитку ООН, у квітні 2023 року потужності з виробництва електроенергії скоротилися на 51%, якщо порівняти з періодом перед повномасштабним вторгненням рф.

Зеленський припустив, що росія спробує повторити масовані атаки на енергосистему й цієї зими. Міністерство внутрішніх справ удосконалило плани ефективного реагування під час можливих перебоїв з електропостачанням.

В «Укренерго» заявили, що не можуть спрогнозувати ймовірність блекаутів або відключень узимку 2024-го, оскільки це залежить від російських атак, але запевняють, що ретельно готуються до «найгіршого сценарію».

+ 0 -
  • 0
  • 274

Добавить комментарий