Українці можуть отримати пенсію понад 8 тис. грн

Громадяни України, які постраждали внаслідок катастрофи на ЧАЕС отримують доплати від держави. А такі пенсіонери мають право на призначення пенсії в розмірі від 5048 до 8187 гривень.

Розмір пенсій та доплат для цієї категорії пенсіонерів залежить від категорії та групи інвалідності. Відповідно, залежно від групи інвалідності, пенсійні виплати таким людям не повинні бути нижчі, ніж:

5 048 гривень – для III групи;
6 549 гривень – для II групи;
8 187 гривень – для I групи.
Пенсії у чорнобильців дещо більші, ніж у людей з інвалідністю та решти пенсіонерів, а ще вони мають право вийти раніше не пенсію. Якщо такі громадяни мають щонайменше 15 років страхового стажу, залежно від висновків лікарської комісії, вони можуть вийти на заслужений відпочинок раніше — від 1 до 13 років.

Українці, що проживали та працювали в зоні ЧАЕС та отримали інвалідність, мають право на такі додаткові виплати:

170 гривень — III група;
227 гривень — II група;
341 гривня — І група.
Для ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС державою передбачено такі доплати:

284 гривні — III група;
379 гривень — II група;
474 гривень — І група.
Для інших категорій: другої, третьої та четвертої категорій чорнобильців, держава доплачує:

4 категорія – 56 гривень;
3 категорія – 113 гривень;
2 категорія – 170 гривень.
Також допомогу отримують діти, які були уражені променевою хворобою або отримали інвалідність через катастрофу на ЧАЕС. Розмір додаткової доплати складає — 170 гривень.

Яку виплату можуть отримати військові, які отримали інвалідність
У випадках, коли військовий під час виконання бойового завдання отримав інвалідність, він має право одноразову грошову допомогу. В Україні передбачено багато виплат по інвалідності, але одноразову грошову допомогу військовий може отримати в таких випадках:

він отримав травму, захворювання чи поранення, що призвели до часткової втрати працездатності без установлення групи інвалідності (за умови, що ступінь втрати працездатності у відсотках встановлено не пізніше, ніж через три місяці після звільнення з військової служби), під час "виконання обов’язків військової служби";
він отримав травму, захворювання чи поранення, що призвели до інвалідності або втрати працездатності, під час "виконання обов’язків військової служби" чи "проходження військової служби";
він отримав травму, захворювання чи поранення, що призвели до інвалідності або втрати працездатності, під час "захисту Батьківщини".
Відповідна одноразова грошова виплата надається військовим виключно у випадках, коли лікарі констатують факт отримання інвалідності під час виконання бойового завдання.

Раніше ми писали, яку допомогу отримують люди з інвалідністю на III групі, а також чому деякі категорії громадян можуть залишитись без пенсій.

+ 0 -
  • 0
  • 388

Добавить комментарий