Міністр екології підписав в Одесі меморандум про будівництво сміттєпереробних заводів

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець відвідав Одесу для підписання меморандумів про будівництво сміттєпереробних заводів на території Одеської області.

Про це повідомили у пресслужбі Одеської обласної державної (військової) адміністрації.

Меморандум із міністром підписали:

Голова Одеської обласної державної (військової) адміністрації Олег Кіпер,
Южненський міський голова Володимир Новацький,
Виконувач обов'язків Подільського міського голови Олег Албанський,
Авангардійський селищний голова Сергій Хрустовський,
Сільська голова Знам'янки Валентина Тринча,
Сеф'янівська сільська голова Наталія Тодорова,
Мологівський сільський голова Олег Німачук.
Зазначимо, що питання сміттєпереробних заводів в Одеси постійно обговорюється. Навіть робили деякі кроки у цьому напрямку.

Так у січні 2021 року індійська компанія NuGreen Energy запропонувала обласній адміністрації проєкт заводів з плазмовим перероблюванням сміття.

Йшлося про технологію плазмової газифікації коли завод працює як плазмовий реактор у високотемпературному режимі, використовується обладнання із термостійких сплавів. Ця технологія вважається екологічно чистою (немає викидів в атмосферу) та дозволяє переробляти 95-97% відходів.

У 2019 році меморандум про будівництво комплексу з перероблювання сміття підписали представники Одеського муніципалітету та компанії Clear Energy.

Розмови щодо необхідності будівництва заводу з перероблювання сміття в Одесі точилися й у 2016 році. 

У тому ж році мер Одеси Геннадій Труханов та президент "OHB Holdings" Хо Кйонг-Кім також у рамках міжнародного бізнес-форуму "Odessa 5Т Summer Business Days" підписали меморандум про наміри будівництва в Одесі сміттєпереробного заводу.

У березні 2017 року департамент економічного розвитку почав розраховувати економічну ефективність будівництва сміттєпереробного заводу в Одесі за кошти бюджету міста та у травні повідомив, що для реалізації проєкту потрібні капітальні інвестиції в обсязі 87 мільйонів 300 тисяч гривень, або 3 мільйони євро.

У червні того ж року депутати Одеської міськради погодили оформлення земельної документації під звалища, щоб потім можна було збудувати сміттєпереробний завод.

Також у 2017 році міська рада Білгорода-Дністровського підписала меморандум про схвалення співробітництва між виконавчим комітетом Білгород-Дністровської міської ради з компанією BSEC (Blak sea environmental conctssion) "Ekomorsphera Limited" та ТОВ "ЕК Одесенергомережі".

Відповідно до цього меморандуму, міська рада терміном на 49 років, з правом передачі у заставу іноземному банку під фінансування інвестиційного проєкту, надає дві земельних ділянки. Одну — для будівництва парогазової електричної станції (ПГЕС) європейського типу, не менше 90 МВт електричної, та не менше 70 Гкал/год теплової потужності, у розмірі 8 га, а другу — для будівництва сміттєпереробного заводу площею 3 га.

+ 0 -
  • 0
  • 295

Добавить комментарий