Якісна освіта в умовах сьогодення: які труднощі постають перед школами

Повномасштабна війна суттєво вплинула на освітній процес в Україні. За таких складних обставин вдалося налагодити роботу шкіл, однак вона далека від ідеалу.
І хоча за останні майже 2 роки учні та вчителі вже трохи адаптуватися до нових умов навчання, все ж у сучасних реаліях шкільна освіта стикається з великою кількістю труднощів.

Адже після 24 лютого 2022 року перед освітньою галуззю постало багато нових проблем. Водночас на тлі нинішніх подій ще гострішими стали ті питання, які існували й раніше.

Які труднощі виникають у школах під час війни
Навіть у межах одного міста державні школи можуть мати різні складнощі. До найпоширеніших проблем, з якими стикаються навчальні заклади, входять такі:

Недоукомплектовані класи. Чимало учнів виїхало за кордон, ще частина стала переселенцями у межах країни. Тож деякі класи можуть бути недоукомплектовані. Водночас постає проблема і нестачі вчителів, адже багато з них також були змушені змінити місце проживання через події в Україні.

Переповненість класів. На сьогодні у багатьох школах є й протилежна проблема – класи переповнені. Така ситуація була типовою для великих міст ще до 24 лютого, а зараз у деяких населених пунктах лише поглибилася. Іноді в одному класі може здобувати освіту навіть до 40 учнів. Звичайно, це впливає на якість навчання, адже один вчитель просто не встигає приділити увагу кожній дитині.

Необхідність вчитися у дві зміни. Такі труднощі також виникли ще задовго до початку повномасштабної війни. Позмінне навчання практикувалося у школах з великою кількістю класів. Зараз же з цим стикаються ті навчальні заклади, які мають невеликі укриття. У таких випадках діти відвідують школу у дві зміни, а іноді – лише в певні дні тижня (очне навчання чергується з онлайн-уроками).

Недостатність укриттів поблизу. Не всі школи в Україні навіть у час війни мають надійні укриття. Таких приміщень може не вистачати і поблизу навчального закладу. Тому деякі діти з міркувань безпеки взагалі не мають можливості ходити до школи.

Виїзд вчителів за кордон. Проблемою є і те, що чимало вчителів через повномасштабну війну виїхало за кордон. І понад десять тисяч ще не повернулися. Тож школи змушені самостійно розв'язувати проблеми із кадрами, що не завжди є простим завданням.

Кожен навчальний заклад намагається подолати ці виклики у власний спосіб. Одним вдається краще налагодити навчання, інші ж не мають такої можливості.

Водночас дедалі більшої популярності в Україні набувають дистанційні школи. З організаційної точки зору вони набагато краще адаптовані до роботи у нинішніх реаліях, відтак можуть запропонувати дітям високий рівень викладання матеріалу та здобуття якісної освіти без зайвого стресу.

+ 0 -
  • 0
  • 271

Добавить комментарий