У Миколаєві показали унікальну кераміку із затонулого античного корабля

Рідкісна амфора четвертого століття до нашої ери та грецька посудина поповнили колекцію Миколаївського краєзнавчого музею. Це експонати, які розповідають історію Давньої Ольвії. Колхідську амфору та кратероподібну посудину знайшли під час підводної експедиції на затонулому кораблі поблизу Кінбурна.

За словами завідувачки науково-експозиційного відділу музею Наталі Софієнко, копія торгового корабля 4-3 століття до нашої ери, представлена у тематичній експозиції Давньої Ольвії. Новий експонат додали у 2023 році.

«У 2018 році біля Кінбурна підводні археологи віднайшли корабель. Він так і залишається на дні Чорного моря, але його дослідили, сфотографували, є знахідки з цього корабля, тому наші реставратори вирішили відтворити цей корабель на нашій експозиції. Поряд ми показуємо і карту — це його торговий шлях», — розповіла Наталя Софієнко.

На мапі торгового шляху показано, що судно направлялося до Ольвії. З певних обставин, каже фахівчиня, воно не дійшло. Однак збереглися деякі предмети, які перевозили на торговому кораблі. Експонати, які дістали з дна під час підводної експедиції, представлені у музеї.

«Колхідська амфора — це єдина ціла амфора колхідського типу, яка є в Україні. І також кратероподібна посудина — це унікальний експонат з Аттики — регіону Греції четвертого століття до нашої ери”, — говорить завідувачка науково-експозиційного відділу.

Демонструють предмети стародавньої історії України у музеї з кінця серпня 2023 року. Локація була закрита від початку повномасштабного вторгнення. З вересня музей почав проводити екскурсії для учнів шкіл.
Познайомитися з історією Миколаївщини та дізнатися про Давню Ольвію прийшла переселенка з Херсона Світлана з донькою.

«Ми на цій виставці вперше, оскільки ми гості у вас, ми тут не живемо, то дуже сподобалось. Нам порекомендували цю виставку, ми прийшли сьогодні всім класом. Наш вчитель привів діток, аби вони познайомились між собою та й приїжджі, аби ознайомились з історією Миколаєва», — каже Світлана.

На авторську екскурсію до краєзнавчого музею прийшла Ірина з дітьми. Говорить, в цій частині експозиції зібрано багато цікавих експонатів.

«Хотілось дітей долучити до нашої історії, до таких давніх-давен. Це була ініціатива однієї із наших вчительок і ми погодились із радістю, дуже цікаво спостерігати такі експонати цікаві, видно, що дійсно розкривають нашу історію», — розповіла Ірина.

Давньогрецькі тематичні екскурсії організовують щонеділі у Миколаївському обласному краєзнавчому музеї за попереднім записом.

+ 0 -
  • 0
  • 421

Добавить комментарий