США вимагають від Зеленського чіткішого військового плану

США хочуть, щоб Україна вдосконалила свій план боротьби з російським вторгненням, оскільки війна триває вже третій рік, і, як очікується, представники країни порушать це питання з президентом Володимиром Зеленським у Давосі наступного тижня. Про це повідомляє Bloomberg.

Литва оголосила про новий пакет військової допомоги Україні
Деталі

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, ймовірно, порушить цю тему з українським лідером на полях Всесвітнього економічного форуму, і американські чиновники продовжать наполягати на цьому в найближчі тижні, за словами людей, знайомих з плануванням, які попросили не називати їхніх імен, щоб обговорити питання, які не є публічними.

Зусилля Вашингтона є останньою ознакою тертя між Україною та її найважливішим союзником. Понад 110 мільярдів доларів європейської та американської допомоги Києву залишаються заблокованими, а контрнаступ України минулого року, значною мірою підтриманий американською та європейською зброєю і навчанням, не зміг забезпечити серйозного прориву.

Офіційні особи у Вашингтоні стурбовані тим, що розбіжності між Зеленським та його командувачем армії Валерієм Залужним уповільнюють зусилля з вироблення нової стратегії, кажуть люди.

Представники Ради національної безпеки Білого дому відмовилися від коментарів.

У середу Зеленський попередив, що нерішучість союзників "лише збільшує мужність і силу Росії". Виступаючи в Литві, він попередив, що засоби протиповітряної оборони вичерпуються, оскільки Росія посилила ракетні удари в останні тижні.

Представники країн Альянсу не втрачають надії, що допомога може бути надана вже наступного місяця, хоча у Вашингтоні поки що немає жодних ознак укладення угоди.

Українські військові наразі розробляють плани на 2024 рік, і розглядається повний спектр варіантів, сказав один зі співрозмовників. США хочуть визначити, як найкраще спрямувати свою підтримку, щоб допомогти Україні захистити себе в наступному році, додала співрозмовниця.

Зеленський, який перебуває з візитом у трьох балтійських країнах НАТО, виключив у четвер будь-яку паузу в бойових діях, оскільки це дало б Росії можливість поповнити свої війська і військові запаси, що дозволило б їй завдати удару з більшою силою. Оскільки вирішальний прорив малоймовірний у найближчі місяці, союзники Києва кажуть, що розробка чіткої військової стратегії для захисту нинішніх позицій і подальшого прориву російських ліній має вирішальне значення.

США та їхні союзники по G-7 також працюють з Україною над завершенням довгострокових двосторонніх зобов'язань у сфері безпеки, які вони сподіваються укласти наступного місяця, кажуть люди.

Запит адміністрації Байдена на допомогу Україні у розмірі 61 мільярд доларів на цей рік вже кілька місяців перебуває у глухому куті на тлі опозиції республіканців у Конгресі, в тому числі закликів надати більшу ясність щодо планів України продовжувати боротьбу.

Ми повинні знати, який їхній план, і я впевнений, що адміністрація також наполягає на цьому, – заявив у середу сенатор-республіканець від штату Айова Джоні Ернст. – Вони не можуть чітко сказати, як виглядає перемога.
США та Україна і раніше розходилися у поглядах на військову стратегію. Американські офіційні особи воліли б, щоб Україна зосередила минулорічний контрнаступ на концентрованих зусиллях з прориву російських ліній на півдні України, а не розтягувала свої ресурси на ширшому фронті.

Київ і деякі інші союзники вважають, що підхід України, яка працювала над виснаженням російських сил і засобів постачання, був правильним, враховуючи, що вона не мала повітряного прикриття, і їй було б важко витримати втрати, які б спричинив наступ без нього.

+ 0 -
  • 0
  • 253

Добавить комментарий