На Одещині школи відмовилися від терміна «молдовська мова»

Найбільше представників молдовської національної меншини в Україні проживають в Одеській області. Загалом у регіоні налічується понад 700 закладів загальної середньої освіти різних типів і форм власності. У 16 з них освітній процес провадився українською і молдовською мовами.

З вересня 2023 року три школи з 16-ти, враховуючи свідомий вибір батьківської громадськості, педагогічних колективів, обрали для вивчення румунську мову як офіційну мову Європейського Союзу, змінивши статути та освітні програми.

Щодо питання зміни та визнання назви мови нещодавно перший заступник міністра освіти і науки України Євген Кудрявець поспілкувався з колективами шкіл Одещини, у яких навчаються представники молдовської національної меншини.

Школи ухвалили рішення відмовитися від використання назви «молдовська» та змінили його у статутних документах закладів та освітніх програмах. Тож офіційно всі школи Одеської області, що раніше навчали «молдовською», відтепер навчають державною мовою Республіки Молдова — румунською.

Забезпечити умови для розвитку мовної, культурної, релігійної самобутності національних меншин — це частина євроінтеграційного курсу України. Саме тому створення рівних освітніх можливостей є важливим напрямом роботи МОН.

+ 0 -
  • 0
  • 438

Добавить комментарий