Майже 100 сімей отримали нове житло замість зруйнованого по програмі єВідновлення

95 власників житлового сертифікату «єВідновлення» вже використали їх для придбання нового помешкання.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олену Шуляк. За її словами, середня сума одного використаного сертифікату складає 1,3 млн гривень, а загальна сума по всіх використаних - 280 млн гривень.

«Більшість використаних сертифікатів - придбання житла на вторинному ринку. Зараз такі угоди складають 93,7%. Крім того, з покупкою житла визначились ще 525 власників сертифікатів, які забронювали на це кошти на загальну суму 1,067 млрд гривень. Більше того 3 сертифікати вже навіть погашено - тобто продавці нерухомості вже отримали за це кошти. На сьогодні ця сума складає 7,6 млн гривень», - розповіла нардеп.

Вона зауважила, що етап програми «єВідновлення», який стосується компенсацій саме за знищене житло, за минулі два місяці показав рекордні темпи зростання. Так, перші 500 житлових сертифікатів було сформовано на початку листопада. На початку грудня їх було вже більше ніж 1 тис. Станом на сьогодні сформовано вже 2172 житлових сертифікати на загальну суму в 3,9 млрд гривень. Сформований житловий сертифікат означає для заявника позитивне рішення по компенсації, підкреслила Шуляк.

Найближчим часом, за словами нардепа, використати житловий сертифікат «єВідновлення» стане ще простіше, оскільки в Уряді передбачили можливість припинити право власності громадянина на знищене житло через Реєстр пошкодженого і знищеного майна. Технічна можливість отримати цей витяг буде з наступного тижня.

«Ми проводили масштабні публічні консультації, під час яких громадяни вказували нам на недоліки програми, з якими стикнулися під час отримання компенсації. Тоді неодноразово звучав запит на спрощення процедури зміни майнових прав - цей етап займав найбільше часу та зусиль, тому держава пішла на зустріч людям та спростила процедуру», - повідомила Шуляк.

За її словами, відповідна можливість передбачена у постанові КМУ №39 від 16 січня 2024 року. Це нововведення має суттєво спростити процедуру реалізації житлових сертифікатів, оскільки після бронювання коштів по сертифікату громадяни мають протягом 30 днів припинити право власності на знищене житло та оформити угоду купівлі-продажу.

Нагадаємо, українці, які отримали житлові сертифікати як компенсацією за знищене майно, можуть подати заяву про бронювання грошей, щоб купити нове житло. Обрати можна будинок або квартиру.

Із 1 січня за програмою «єВідновлення» почались виплати українцям, які самі зробили ремонт пошкодженого житла за власний кошт.

+ 0 -
  • 0
  • 217

Добавить комментарий