Обсяги гуманітарної допомоги скорочуються

Від початку війни світова спільнота надає Україні військову, фінансову та гуманітарну допомогу. Проте наразі війна розпочалась і на Близькому сході. Отож Україна вже не в центрі уваги світу. Як зазначають у Мінсоцполітики, обсяги гуманітарної допомоги скорочуються.

"Загалом обсяги гуманітарної допомоги зменшуються, але очевидно, що це не через нашу систему, а в принципі через те, що, на жаль, Україна перестає бути трендом уваги в усьому світі", - сповістила міністр соціальної політики Оксана Жолнович під час пресконференції за результатами роботи Мінсоцполітики за 2023 рік.

За словами чиновниці, зважаючи на таку тенденцію владі слід вживати заходів для відновлення уваги партнерів до України. Для цього необхідно створити чітку та прозору систему запитів та реалізації гуманітарної допомоги, яку отримує країна.
"Тому ефективність і прозорість таких рішень, я думаю, буде одним із напрямів, того, що ми можемо показувати об'єктивно, що ми отримуємо та як роздаємо, і формувати нашу потребу для міжнародних партнерів, посилаючись на цифри, а не просто інтуїтивно", - каже Оксана Жолнович.

Варто нагадати, що у вересні Міністерство соціальної політики сповістило, що з 1 грудня 2023 року діятимуть оновлені правила імпорту та обліку гуманітарної допомоги. Зокрема, мова йде про “Автоматизовану систему реєстрації гуманітарної допомоги". Цей сервіс надасть організаціям, які ввозять до України гуманітарні вантажі, можливість подавати електронні декларації до яких в свою чергу, матимуть доступ митники.

Водночас, уряд у листопаді минулого року продовжив дію паперових декларацій на імпорт гуманітарної допомоги в Україну. Отож паперові декларації діятимуть щонайменше до 1 квітня 2024 року.

+ 0 -
  • 0
  • 343

Добавить комментарий