Україна хоче організувати телефонний дзвінок Зеленського і Сі Цзіньпіна — Кулеба

Україна прагне організувати телефонну розмову президента Володимира Зеленського з лідером Китаю Сі Цзіньпіном, щоб, зокрема залучити Китай до реалізації формули миру. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, пише Bloomberg.

Київ наполягає на прямому каналі між Сі Цзіньпіном і Зеленським, сказав Кулеба.

«Є речі, про які вони можуть поговорити», — заявив глава МЗС України, маючи на увазі формулу миру для припинення війни в Україні.
Сі Цзіньпін і Володимир Зеленський розмовляли один раз від початку повномасштабного вторгнення РФ — у квітні 2023 року. Тоді Китай заявив, що єдиний шлях завершення війни — це діалог і переговори.
«Росіянам згодують, що це перемога». США і Китай надзвичайно близько підійшли до прірви. Які результати зустрічі Байдена і Сі — інтерв'ю
17 січня Зеленський у Давосі заявив, що «з радістю» зустрівся б із лідером Китаю Сі Цзіньпіном, однак його не було на Всесвітньому економічному форумі. Країну представляв прем'єр Лі Цян.

Видання Politico писало, що представники України не зустрінуться з чиновниками Китаю в Давосі, оскільки Пекін нібито відхилив прохання Києва про зустріч. Українська сторона спростувала цю інформацію.

Раніше представники Китаю неодноразово заявляли про бажання планує «розширити» зв’язки з Москвою. У жовтні минулого року Сі Цзіньпін назвав російського диктатора Путіна «старим другом» і запропонував ініціативу зі створення «альтернативної моделі розвитку для світу».

+ 0 -
  • 0
  • 376

Добавить комментарий