23 січня в Лондоні на базі Європейського банку реконструкції та розвитку запустили роботу Коаліції девайсів

Подію організували в межах BETT 2024.

Коаліція девайсів — це об'єднання організацій, бізнесу, урядів і меценатів, що забезпечує девайсами українських учнів і вчителів, які змушені провадити освітній процес онлайн. Коаліцію створило МОН спільно з Мінцифрою та Фундацією Олени Зеленської. Її мета — мобілізувати партнерів із розвитку, щоб забезпечити критичну потребу в девайсах для навчання та надати учням і вчителям рівний доступ до освітнього процесу в громадах, які найбільше постраждали від віи?ни.

«Безпека дітей — наш основний пріоритет. Однак, крім неї, ми прагнемо дати їм майбутнє. Можливості й перспективу. Тож, поки наші захисники на фронті воюють, зокрема за те, щоб діти вільно ходили до школи, ми маємо принаймні забезпечити можливість дистанційної освіти, попри війну. У масштабах цілої країни цього, напевне, не робив ніхто у світі. На сьогодні моя Фундація за підтримки іноземних партнерів уже зібрала та передала близько 50 тисяч ноутбуків і планшетів учням та вчителям. Та, щоб закрити потребу, потрібно об’єднати більше ініціатив», — зазначила перша леді Олена Зеленська.

Нині це питання є критичним, адже приблизно два мільйони дітей продовжують навчатися онлайн або в змішаному форматах. З них 327 тисяч дітей вимушені пропускати заняття або й зовсім не відвідувати їх через відсутність гаджетів для навчання.

Натомість девайси — можливість для цих дітей не лише продовжити здобувати знання і навички, але й соціалізуватися, дізнаватися нову інформацію, спілкуватися з однолітками.

«Через повномасштабну війну сфера освіти має багато викликів. Один із них — забезпечити якісне онлайн-навчання для дітей, які не мають змоги навчатися офлайн або навчаються в змішаному режимі, чергуючи обидва формати. Загалом це понад 1,9 млн дітей. Понад 330 тисяч з них не мають доступу навіть до дистанційного навчання через відсутність техніки — ноутбука, планшета або смартфона. Саме тому ми створюємо Коаліцію девайсів, щоб забезпечити учнів та вчителів необхідними гаджетами і повернути їх до освітнього процесу. Розвиток освіти — це фундамент для економічного прориву України та збереження людського капіталу», — зазначив Михайло Федоров, віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації

На заході перший заступник міністра освіти і науки Євген Кудрявець та заступник міністра освіти і науки Дмитро Завгородній розповіли про актуальні потреби в девайсах дітей і вчителів та про те, як працюватиме Коаліція девайсів. Також вони повідомили про перші домовленості — понад 50 тисяч девайсів передають у межах Коаліції девайсів від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Education Cannot Wait, Міністерства економіки та інновацій Литви та Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA).

«Мета Коаліції цьогоріч — закрити критичну потребу в девайсах для дітей і вчителів із 10 областей, у яких нині переважає дистанційне навчання. Зараз критична потреба в гаджетах становить понад 96 тисяч пристроїв для дітей та понад 29 тисяч для вчителів. Важливо, що девайси також зможуть використовувати для подолання освітніх втрат, підготовки до іспитів та психологічної підтримки. Адже повернення дітей в освітній процес і відновлення доступу до позашкільних активностей — ключовий фактор розвитку потенціалу наших дітей», — зазначив Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України.

Щоб упевнитися, що ці девайси будуть ефективно інтегровані в освітній процес, зараз триває робота над створенням повноцінної цифрової освітньої екосистеми. Вона працюватиме й розвиватиметься за підтримки стейкголдерів, партнерів із розвитку та освітян.

Коаліція вже заручилася підтримкою таких імплементаційних партнерів, як ЮНІСЕФ, ЮНЕСКО, TheirWorld та GBC for Education. Це значне підсилення для української освіти. Разом ми зможемо забезпечити краще навчання і можливості для дітей.

Захід організували МОН, Мінцифри, Фундація Олени Зеленської, Посольство Украі?ни у Великіи? Британіі? за підтримки Європеи?ського банку реконструкціі? та розвитку, BETT, Фонду Президента Украі?ни з підтримки освіти, науки та спорту та Theirworld/GBC for Education, British Council.

+ 0 -
  • 0
  • 275

Добавить комментарий