Кількість смертей від акул подвоїлася у 2023 році

У 2023 році через напади акул померло десять людей, а це вдвічі більше, ніж роком раніше. Майже половина випадків сталися за участі білих акул біля австралійського узбережжя, повідомляє New Scientist з посиланням на Міжнародний файл щодо нападів акул.

Згідно з оновленими даними Флоридського університету, у 2023 році сталося 120 імовірних взаємодій акул і людини, включно з дев'ятьма нападами риб на судна. Однак 69 випадків із них стосувалися підтверджених неспровокованих атак акул безпосередньо на людину. У 2002 році таких було 57. Ще 22 випадки описали як атаки акул, коли людина сама ініціювала якимось чином взаємодію з твариною, наприклад, намагаючись її погодувати, торкнутися чи звільнити з сітей. Решта атак належали поїданню акулами тіл мертвих людей чи випадків, коли причина атаки була невідома. З-поміж убитих акулами 42 відсотки були серферами і 39 відсотків — плавцями. Четверо загинули в Австралії від зубів білих акул (Carcharodon carcharias), хоча починаючи з 1791 року у середньому в країні реєстрували одну таку смерть щороку. Поки що незрозуміло, що стоїть за зростанням кількості смертей, однак не виключено, що це лише випадковість.

Насправді акули здебільшого нападають на людей ненавмисно. Одне з нещодавніх досліджень підтвердило, що акули бачать плавців на дошках для серфінгу як ластоногих, які є їхньою звичайною здобиччю.

+ 0 -
  • 0
  • 521

Добавить комментарий