Вчені з’ясували, що бачать люди перед смертю

Люди, які пережили клінічну смерть розповіли, що вони бачили і відчували поки були «на тому світі».

Ізраїльські вчені поспілкувалися з людьми, які пережили клінічну смерть, а також з тими, хто мав подібний досвід. Його ще називають навколосмертним досвідом. Це ситуації, коли людині прямо зараз загрожує смерть – серйозні ДТП, перестрілки, теракти, стихійні лиха.

Фахівці давно вивчають процес смерті людини. Ті, хто пережив клінічну смерть найчастіше розповідали під час досліджень про біле світло, тунель, «польоти» над власним тілом. Деякі люди, які брали участь в таких дослідженнях, пізніше зізнавалися у брехні. Вони зізнавалися, що розповіли те, що самі колись чули про передсмертні видіння. Тобто, підтримували “чутки”. Частина з них сказали, що збрехали тому, що насправді нічого не пам’ятали.

Респонденти, з якими працювали ізраїльські вчені, теж часто розповідали однакові історії. Але інші. Вони говорили, що відчували себе як би поза часом – здавалося, що бачення тривають дуже довго.

Більшість з них при цьому бачили якісь події зі свого життя. Найчастіше – самі емоційно насичені. Але картинки виникали без хронологічної послідовності і хаотично змінювали один одного. Деякі пережили клінічну смерть сказали, що їм здавалося, що вони можуть «вселитися» в людей, яких бачать і відчути чужі емоції. При цьому у видіннях все було дуже реалістично, ніби хтось зняв фільм про їхнє життя.

Всі без винятку учасники дослідження сказали, що після «воскресіння» вони серйозно переглянули своє життя, а особливо відносини з близькими.

Як вважають фахівці, таким баченням є навіть дуже логічне пояснення. Справа в тому, що префронтальна кора, медійна скронева і тім’яна частки найдовше зберігають кровопостачання. І відповідають за спогади і емоції.

Люди, які пережили навколосмертний досвід, відчувають схожі почуття, хоча і менш інтенсивні. Респонденти розповідали, що як би “зависали”, наприклад, встигали переглянути кілька видінь, поки їх автомобіль перевертався, хоча насправді пройшло кілька секунд. Їх бачення більше схожі на сон або галюцинацію – вони менш реалістичні, туманні і можуть бути страшними. Це пов’язано з величезною концентрацією адреналіну в крові.

+ 0 -
  • 0
  • 506

Добавить комментарий