Вчені сказали, як місце проживання впливає на ризик розвитку деменції

Вчені Університету Південної Каліфорнії (США) провели дослідження, в якому взяли участь близько 3000 жінок віком від 74 до 92 років. На старті експерименту вони не мали ознак недоумства, що підтверджували здані ними тести на когнітивні функції, які були зроблені під час щорічно проведених аналізів з 2008 до 2018 року.

Дослідницька група створила математичні моделі, в яких використовувала домашні адреси всіх учасників та рівень забрудненості повітря у районах, де вони проживали.

Як з’ясувалося, ті респонденти, які жили в місцях з активнішим рухом, наражалися на ризик розвитку деменції вище, ніж мешканці спокійніших зон. Вчені пояснили це високим рівнем забруднення дрібнодисперсними твердими частинками (PM2,5) та двоокисом азоту (NO2).

Перевага меншого забруднення повітря була очевидною, незважаючи на відмінності у віці, географічному положенні, соціально-економічному становищі та інших серцево-судинних факторах ризику серед учасників дослідження.

Результати досліджень опубліковані в журналі «Праці Національної академії наук» (Proceedings of the National Academy of Sciences).

+ 0 -
  • 0
  • 351

Добавить комментарий