В Україні запровадять універсальну соцдопомогу: хто отримуватиме

Цей крок, за словами міністерки соціальної політики Оксани Жолнович, передбачає створення єдиної системи соціальної допомоги, що інтегруватиме існуючі механізми підтримки.

В контексті дискусій про реформування соціальної допомоги акцентується на необхідності збільшення розміру реального прожиткового мінімуму, який наразі істотно нижчий за фактичні потреби громадян.

Міністерка підкреслює, що хоча ідеально прожитковий мінімум має бути не менше шести тисяч гривень, сучасні економічні обмеження не дозволяють цього здійснити без значного навантаження на бюджет. Отже, планується, що нова допомога буде орієнтована на базовий дохід сім’ї, що є спробою адаптувати соціальну підтримку до реальних потреб громадян без додаткового фінансового тиску на державний бюджет.

Як це працюватиме?
Розмір базової величини пропонують визначати таким чином. Якщо людина живе сама, його визначатимуть на рівні 100% і дорівнюватиме він, скажімо, тим самим 6 тисячам гривень. Якщо є родина з трьох людей – мама, тато, дитина, то, за словами міністерки, «перший мусить мати 100%, другому нарахують 70%, якщо це дитина, то це, звісно, 100%, бо на дитину видатки будуть трошки більші, якщо це людина з інвалідністю, також 100%, якщо це особа пенсійного віку, але в неї низька пенсія, це також 100%».

Тобто залежно від того, до якої категорії належить член родини, йому буде рахуватися 100% або 70% цього базового доходу.

– Тоді складаємо все, що ці люди отримують, – підсумовує Оксана Жолнович, – і дивимося, чи на кожного виходить такий базовий дохід. Якщо не виходить, різницю покриваємо цією уніфікованою соціальною допомогою.

Це передбачено проєктом закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання базової соціальної допомоги та соціальних стипендій», що був викладений для обговорення на сайті Мінсоцполітики у вересні поточного року. Він передбачає, насамперед, заміну державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям на базову соціальну допомогу.

Можна розглянути приклад
Сьогодні розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом. Тобто спочатку беремо офіційний дохід кожного члена родини за шість місяців і виводимо середнє значення. А потім рахуємо прожитковий мінімум для такої родини.

Наприклад, є родина яка складається з одинокої працездатної матері, її 7-річної дитини та бабусі, яка є пенсіонеркою. В такому разі прожитковий мінімум на всю родину має скласти 7610 гривень, в тому числі:

прожитковий мінімум для працездатних осіб – 2684 гривні;

прожитковий мінімум для дітей віком від 6 до 18 років – 2833 гривні;

прожитковий мінімум для непрацездатних осіб – 2093 гривні.

Отже, якщо середньомісячний дохід такої родини становить менше ніж 7610 гривень, то така родина вважається малозабезпеченою і може претендувати на доплату від держави, щоб сукупний дохід був не менше зазначеної суми.

+ 0 -
  • 0
  • 321

Добавить комментарий