Люди з інвалідністю можуть і хочуть працювати

Незабаром Верховна Рада має ухвалити законопроєкт №5344-Д, який пропонує вирішення низки проблем, пов'язаних із працевлаштуванням людей з інвалідністю. Про це розповіли в Міністерстві соціальної політики України.

Через війну в Україні збільшується кількість людей з інвалідністю, тому чинна система працевлаштування потребує якнайшвидших змін.

Усі ми хочемо бути економічно самостійними та реалізуватися як професіонали. Тому важливо забезпечити умови для такої реалізації. Прибрати на цьому шляху зайві перепони для людей з інвалідністю - значить зробити ще один крок до інклюзивного суспільства та соціальної справедливості, - наголосили в міністерстві.

Для цього до Верховної Ради було внесено законопроєкт №5344-д "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю". Документ уже пройшов перше читання.

Основні зміни, які пропонує законопроєкт:

Єдині правила працевлаштування осіб з інвалідністю для всіх підприємств (приватних, державних і комунальних).
Замінити штраф за порушення норм щодо працевлаштування людей з інвалідністю на цільовий внесок. Розмір внеску - 40% від середньої заробітної плати на підприємстві.
Зобов'язання для всіх державних органів та підприємств, організацій мати однакові правила для працевлаштування людей з інвалідністю.
Дозволити людям з інвалідністю працювати на всіх посадах, які прямо не заборонені медичним висновком - зараз види трудової діяльності визначає МСЕК.
Можливість соціального супроводу на робочому місці, який оплачується за рахунок сплати цільового внеску.
Компенсація за облаштування робочого місця.
Запровадити державну підтримку для всіх підприємств, у яких 50% і більше працівників це люди з інвалідністю.
У міністерстві висловили сподівання, що Уряд розгляне та ухвалить законопроєкт протягом кількох днів.

+ 0 -
  • 0
  • 234

Добавить комментарий