Польські фермери заблокують кордон із Литвою через українське зерно

Польські фермери планують заблокувати рух вантажівок на контрольно-пропускному пункті на кордоні з Литвою, звідки, на їхню думку, надходить українське зерно. Про це пише Wiadomosci.

За словами координатора блокади на кордоні з Литвою Кароля Пєчинського, протестувальники хочуть припинити явище, яке вони називають «зерновою каруселлю».

Фермер вважає, що спершу українське зерно транзитом прямує до Литви через Люблінське або Підкарпатське воєводства Польщі. Після перетину польсько-литовського кордону служби Польщі більше не відстежують транспорт із зерном. Далі, за словами Пєчинського, продукція змінює документи й назад повертається до Польщі.

Активіст заявив, що блокада «Будзиська» — найважливішого пункту пропуску на кордоні з Литвою — має розпочатися 1 березня приблизно о 10:00 й тривати тиждень. В акції візьмуть участь фермери з Вармінсько-Мазурського та Підляського воєводств.

Протестувальники впевнені, що фермерам цих воєводств найбільше нашкодила «зернова карусель». 2023 року вони нібито не змогли продати свій урожай за задовільною ціною, а тим часом на регіональний ринок «хлинула» продукція з України.

Польські фермери вимагають від Литви приєднання до транзитної програми Європейського Союзу. Тоді українське зерно відправлятиметься в Клайпедський порт, а потім кораблями експортуватиметься на ринки за межі ЄС. Це головна вимога щодо блокування польсько-литовського кордону.

+ 0 -
  • 0
  • 95

Добавить комментарий