Польські фермери погрожують зірвати візит Зеленського через українське зерно

Фермери у Польщі, які виступають проти імпорту українського зерна до країни, заявили, що можуть зірвати запланований візит президента України Володимира Зеленського, якщо влада не виконає їхніх вимог. Про це 3 квітня повідомив портал Interia.
Об'єднання польських фермерів Oszukana Wie? ("Ошукане село") минулого тижня уклало з урядом домовленість про виконання 11 вимог.
Окрім переоподаткування українських зернових, до цих вимог також входили посилення прикордонного контролю, 600 млн злотих (5,1 млрд грн) із бюджету для фермерів, спустошення складів через посилення експорту, пільгові кредити ліквідності для фермерів із процентною ставкою 2%.
Але 3 квітня фермери заявили, що жодного з пунктів так і не виконали. Через це станом на 4 квітня вони анонсували новий протест у селі Черничин під Грубешувом (Любельське воєводство).
"На кордоні як йшло [українське зерно], так і йде. Навіть прискорюється. Щоб переконатися у цьому, досить під'їхати до Грубешува або Дорогуська", – додає представник об’єднання Марцін Собчук.
"Значна частина товарів їде далі без перевірки. У кращому разі перевіряють кожен другий вагон. Термін "технічна пшениця" відкинули, бо він звучав погано. Його залишили без назви. Ми бачимо, що нічого не змінилося. Навіщо було міністру [сільського господарства] давати надію, брехати людям?" – затверджує співорганізатор фермерських протестів Веслав Гринь.
Фермери також не відкидають, що можуть влаштувати протести під час візиту Зеленського до Польщі 5 квітня.
"Варшаві треба переосмислити це питання. Якщо міністр [сільського господарства] хоче, щоб йому зіпсували візит у столицю в середу, ми можемо це організувати. Так само, як і приїзд українського президента. Тільки я не думаю, що річ у цьому. Є багато ідей, але про це ще рано говорити", – заявив Собчук.
Фермерські протести у Польщі тривають із середини січня. Як зазначає Strefa Agro, причина акцій – загальна ситуація у сільському господарстві та неконтрольований приплив зернових з України. Після того, як вивезення українського зерна було ускладнене через російську агресію, альтернативні шляхи експорту до Євросоюзу пройшли переважно через Румунію та Польщу.
Польські аграрії скаржаться на закупівельні ціни на зернові, що різко впали, пише Business Insider. На їхню думку, причина в українському зерні, яке осідає у Польщі, і його надалі не експортують.
За даними мінсільгоспу Польщі, які наводить Business Insider, у 2022 році до Польщі було імпортовано 3,27 млн тонн зернових, з яких 75% – з України. Для порівняння, польський урожай зернових за минулий рік оцінюють у 35,97 млн тонн.
Водночас видання підкреслює, що за рік у країні закупівельна ціна на зерно впала майже вдвічі: у березні цього року тонна пшениці для Польщі коштувала 950–1220 злотих (8141 – 10 455 грн за тонну, тоді як у березні минулого року ціни наближалися до 2000 злотих (17 140 грн) за тонну.
28 березня прем'єр Польщі Матеуш Моравецький і прем'єр-міністр Румунії Ніколає Чуке на економічному форумі в Бухаресті заявили, що Польща та Румунія ведуть переговори з Європейською комісією про механізми відстеження експорту українського зерна. Вони наголосили, що обидві країни хочуть переконатися, що їхні фермери не постраждають від потоку дешевого імпорту з України.

+ 0 -
  • 0
  • 825

Добавить комментарий