Хусити вивели з ладу підводні кабелі, що з'єднують Європу з Азією

Хусити вивели з ладу чотири підводні кабелі. У зв'язку із цим виникає серйозне порушення зв'язку між Європою та Азією. Про це пише The Jerusalem Post в понеділок, 26 лютого.
Зазначається, що протягом останніх місяців було виведено з ладу чотири підводних кабелі зв'язку між Саудівською Аравією і Джибуті. Ймовірно, дані дії стали наслідком атак єменських повстанців-хуситів, яких підтримує Іран. 
"Успішне ураження чотирьох кабелів, які, як вважають, належать до систем AAE-1, Seacom, EIG і TGN, знаменує собою серйозне порушення зв'язку між Європою та Азією", - йдеться у матеріалі. 
Прогнозується, що найбільше постраждають країни Перської затоки та Індія.
Нагадаємо, що саме про ці можливі наслідки говорили  вчені Державного університету інтелектуальних технологій і зв'язку ще місяць томуНасамперед наші вчені акцентували увагу на тому факті, що кількість волоконно-оптичних кабелів, що з’єднують континенти і прокладені дном морів та океанів дуже велика. Наприклад, через Атлантику прокладено близько 500 підводних кабельних ВОЛЗ (волоконно-оптичні лінії зв’язку), через Червоне море – 17. Це як великі ВОЛЗ з десятками тисяч км, так і невеликі з’єднання. Саме цими підводними ВОЛЗ, згідно з джерелами, передається 99% міжнародних даних.
Найбільші  з них сімейства ВОЛЗ: SeaMeWe Європа – Індонезія (остання 6 лінія будуватиметься до 2025р.), EIG Європа – Індія, а особливо євразійська частина системи FLAG, що з’єднує Велику Британію (з якою через згадану вище Атлантику з’єднане східне узбережжя США), через Середземне море Єгипет, Червоне море, Таїланд, Китай,  Південну Корею до Японії (де є окремі мережі підводних ВОЛЗ між країнами Східної Азії). А також новозбудована в 2023 р. система кільця ВОЛЗ «2Africa» навколо всієї Африки, що є найбільшою і найпотужнішою ВОЛЗ за пропускною здатністю в Африці.
Спільна їхня ознака – підводне з’єднання європейських країн з країнами Південно-Східної Азії. Усі ці ВОЛЗ проходять вузькою горловиною протоки біля Ємену.
На думку декана факультету ІТК Державного університету інтелектуальних технологій ізв'язку, професора Євгена Васіліу, наслідки дій з боку хуситів можуть призвести до погіршення в роботі світових фінансових і торгових ринків, якщо будуть знищені декілька кабельних ВОЛЗ. «Для глобальних ринків, звичайно, може бути погано, адже багато чого знаходиться в Азії.  Але у нас інтернет не пропаде – його кореневі DNS-сервери знаходяться в США. Європа пов’язана з ними кабелями дном Атлантичного океану, туди хусіти не дістануться. Вимогою побудови підземних транспортних телекомунікаційних мереж, зокрема в Україні, є наявність 2–3 обхідних шляхів (для випадку обриву ВОЛЗ на якомусь фрагменті мережі, а вони трапляються дуже часто через людський фактор) між будь-якими вузлами мережі. Інформаційна мережа, яка є «надбудовою» телекомунікаційної мережі та функціонує на її основі, містить сервери, бази даних тощо, які надають телекомунікаційні послуги (звичне нам слово «інтернет»). Усі ці сервери, БД, які розташовані на території Європи (не по ту сторону Червоного моря), продовжать працювати, бо міжнародні зв’язки в цьому випадку організовані через підземні ВОЛЗ та невеликі підводні ВОЛЗ. А в Азії можуть бути різні проблеми. Крім того, це може торкнутися бізнесу компаній, які тісно взаємодіють з азійськими компаніями». 
+ 0 -
  • 0
  • 134

Добавить комментарий