Nvidia показала найпотужнішу відеокарту у світі

На конференції GTC 2024 компанія Nvidia анонсувала новітній графічний процесор (GPU) із серії Blackwell, який стане основою для наступного покоління прискорювачів штучного інтелекту (ШІ). Новий GPU Blackwell є першим багаточіповим продуктом компанії і містить 208 млрд транзисторів, що значно перевершує попередній флагман GH100 (80 млрд), повідомляє портал AnandTech.

Blackwell оснащений двома ідентичними кристалами, сполученими високопродуктивною шиною NV-High Bandwidth (NV-HBI) з пропускною спроможністю 10 ТБ на секунду. Цей пристрій також містить вісім стеків пам’яті HBM3e загальним об’ємом 192 ГБ і 8192-бітну шину, що забезпечує пропускну здатність 8 ТБ на секунду.

Виробництво GPU здійснюється за 4-нанометровим техпроцесом TSMC 4NP. Nvidia стверджує, що новий Blackwell у 2,5-5 разів швидший за попередника GH100 залежно від режиму роботи, хоча продуктивність у режимі FP32 не розкрито, що може бути зумовлено акцентом на обчислення для ШІ.

Водночас Nvidia представила прискорювач GB200 Grace Blackwell Superchip, який містить у собі два GPU нового покоління і процесор із 72 ядрами Arm Neoverse V2, здатний досягати продуктивності в 40 петафлопс у режимі FP4.

Свої версії прискорювачів на базі рішення Nvidia незабаром мають представити найбільші виробники, серед яких ASRock Rack, ASUS, Foxconn, Gigabyte та інші.

+ 0 -
  • 0
  • 730

Добавить комментарий