МОН затвердило Порядок прийому на навчання до вишів

Міністерство освіти і науки України затвердило Порядок прийому на навчання для здобуття ступенів бакалавра, магістра, доктора філософії та доктора мистецтва у 2024 році.

Метою документа є забезпечення рівного доступу до вищої освіти, підвищення якості освітнього процесу та врахування сучасних потреб суспільства і ринку праці.

Документ визначає основні принципи та процедури, якими керуватимуться заклади вищої освіти під час організації прийому вступників.

Також документ містить чітко визначені дати проведення всіх етапів вступної кампанії та формули розрахунку конкурсного бала, вагові коефіцієнти для предметів НМТ та творчого конкурсу, таблиці переведення тестових балів НМТ в рейтингові тощо.

Згідно з Порядком, конкурсний відбір до вишів буде здійснюватись за результатами національного мультипредметного тесту з чотирьох предметів, три з яких є обов’язковими для всіх вступників, а право вибору ще одного предмета залишається за вступником.

Вступники на творчі та спортивні спеціальності, окрім результатів НМТ, мають пройти творчий конкурс.

Водночас абітурієнти зможуть вступати за результатами зовнішнього незалежного оцінювання 2021 року або НМТ 2022–2023 років.

Вступники зможуть подати в сукупності за всіма основами вступу до п'ятнадцяти заяв: з них п'ять заяв на бюджет та до десяти заяв на контракт.

Абітурієнти будуть допускатись до конкурсу на бюджетні місця в разі наявності конкурсного бала не менше ніж 130, але до вступників, які є дітьми загиблих захисників України, ця умова не застосовуватиметься.

Конкурсний бал вступників на спеціальності галузей знань «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини», спеціальностей «Стоматологія», «Медицина», «Фармація, промислова фармація», «Педіатрія» галузі знань «Охорона здоров'я» не може бути менше ніж 150 балів.

Також у 2024 році діятиме заборона позаконкурсного вступу навіть на контракт за всіма спеціальностями і рівнями вищої освіти.

+ 0 -
  • 0
  • 727

Добавить комментарий