Сьогодні Всесвітній день книги та авторського права

23 квітні 1995 року Генеральна конференція ЮНЕСКО заснувала Всесвітній день книги і авторського права. Його щорічно відзначають з 1996 року, віддаючи шану авторам та книгам. Головна мета дня – привернути увагу державних органів і читачів до книг як джерела отримання знань, надання доступу до духовних і матеріальних цінностей, розуміння краси і творчих досягнень людини, сприяти поширювати задоволення від книжок і читання.

ЮНЕСКО обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури, оскільки цей день є датою смерті Вільяма Шекспіра та Інки Ґарсіласо де ла Веґи, а також днем народження декількох інших видатних авторів, таких як Моріс Дрюон, Халлдор К. Лакснесс, Володимир Набоков, Жозеф Пла і Мануель Вальєхо.

Щороку ООН обирає нову Світову столицю книги. Обране місто проводить заходи щодо популяризації літератури і читання. Головне ж святкування відбувається щорічно в штаб-квартирі ЮНЕСКО. Туди запрошують продавців книг, видавничі компанії та митців, щоб поділитися своєю пристрастю до книг та читання.

Бібліотеки Одеси

 

Одеська національна наукова бібліотека — перша публічна книгозбірня України

Історія бібліотеки розпочалася 1829 року завдяки ініціативі місцевих громадських діячів, учених та політиків, закдекларованій наближеним до генерал-губернатора краю графа Михайла Воронцова Олексієм Іраклійовичаем Льовшиним – редактором газети «Одесский вестник» (градоначальник Одеси у 1831-1837 рр.).
13(25) вересня 1829 року за поданням графа Воронцова iмператор Микола I видав наказ, який дозволив заснувати в Одесi мiську публiчну бiблiотеку. Це була друга в Росiйськiй iмперiї (пiсля iмператорської у Санкт-Петербурзi) i перша в Українi публiчна бiблiотека, а її відкриття поклало початок заснуванню публічних бібліотек у крайових і губернських містах Росії і України.

Спочатку для новоствореної бібіліотеки були видiленi кiмнати у будинку мiських присутнiх мiсць на Приморському бульварi. Оскiльки в Одесi в кiнцi 1829 року спалахнула епiдемiя чуми, вiдкриття бiблiотеки вiдбулося лише 15(27) квiтня 1830 року. До цього часу зiбрання нараховувало вже 5 тисяч книг. Граф Воронцов принiс у дар бiблiотецi "зiбрання дорогих за рiдкiстю творiв". Це були 600 томiв французьких класикiв у розкiшному виданнi Фiрмена Дiдо. Приклад губернатора наслiдували багатi одесити, i кiлькiсть книг у бiблiотецi почала швидко збiльшуватись. Із зiбрань лiтератури, яку у рiзнi роки було пожертвувано бiблiотецi приватними особами, особливу цiннiсть становили такi колекцiї: графа М.М.Толстого (понад 40 000 видань), Г.Г.Маразлi (10 000 томiв), колекцiя з технiки професора В.І.Тимонова (1 085 примірників), з економiки i юридичних наук – О.О.Борзенка (851 вид.), бiблiотека археолога П.О.Бурачкова (3 176 томiв) та iн. Не можна не згадати iноземних жертводавцiв: так, ще з 50-х рокiв ХIХ ст. у звiтах бiблiотеки фiгурують Смiтсонiанський унiверситет (Вашингтон), унiверситети – Паризький, Празький, Пекiнський, Гарвардський, бiблiотека Британського музею, Паризька нацiональна бiблiотека, Бiблiотека Конгресу США. Оскiльки фонди зростали, доводилося кiлька разiв мiняти примiщення. У 1883 роцi для Бiблiотеки i музею Товариства iсторiї i старожитностей було побудовано, в основному на кошти мiського голови Григорiя Григоровича Маразлi, окрему будiвлю (нині вона належить Археологiчному музею).
А у 1907 роцi бiблiотека ще раз вiдсвяткувала новосiлля – переїхала у спецiально побудовану для неї споруду, зведену архiтектором Ф.П.Нестурхом (Нештурхом) в 1904–1906 рр., і яка була одним із кращих зразків бiблiотечної архiтектури в країні.

 

Народна бібліотека Одеси

У лютому 1891 року на гроші тодішнього одеського міського голови Г. Г. Маразлі на Трикутній площі (так на той час називався Трикутний провулок) відкрилася перша в місті Одеса бібліотека. Або як вона тоді називалася Народна читальня. На момент відкриття бібліотеки штат співробітників складався із п'яти осіб. У фондах читальні вважалося 503 назви, які містилися у 759 томах. Щодня в читальню приходило близько 200 осіб. За минулі роки Народна читальня Маразлі перетворилася на Народну бібліотеку Івана Франка. Ім'я Івана Франка бібліотека отримала у 1926 році у зв'язку з 35-річчям бібліотеки та 10-ми роковинами смерті письменника. На сьогодні бібліотечний фонд налічує 120 тис. томів. У бібліотеці проводяться книжкові виставки, лекції, віртуальні екскурсії, огляди нових книг та інші заходи.

+ 0 -
  • 0
  • 289

Добавить комментарий