Ляшко розповів про проблеми з ВЛК і мобілізацію медиків

Про те, хто вирішує, хто має бронь серед лікарів, а хто ні, міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко розповів в інтерв’ю ВВС Україна.

Нагадаємо, нещодавно в Одесі побилися медики і військові.

ВВС:Медики скаржаться, що їм не дають бронювання, їх примусово мобілізують. Яка кількість медиків в Україні має право бути заброньованими?

Віктор Ляшко: Я не буду коментувати по Одесі до завершення розслідування. Щодо бронювання – медики в Україні є військовозобов'язаними на час воєнного стану, так? І для них зовсім інші норми прописані, в тому числі і для жінок-медиків. Те, що ми їх бронюємо, – це умовне бронювання. Бо це наша робота з Міноборони, щоб забезпечити і надання медичної допомоги в цивільному секторі, і щоб була медична допомога для тих, хто сьогодні зі зброєю в руках захищає нашу незалежність.

Тому це процес постійний, і ми дивимося, як краще, як швидко перекидати певні спеціальності для того, щоб жодна із систем не зупинилась.

Якщо з одного закладу забирають стільки спеціалістів, що це зупиняє процес, – ми втручаємось і, повірте, нам назустріч йде і Міноборони, і командування Медичних сил.

Ми через сухопутні війська додзвонюємося до цього ТЦК, розглядаємо конкретну ситуацію і повертаємо її в те русло, яке дозволяє нам і тримати медичну частину ЗСУ в бойовій готовності, і забезпечити надання медичної допомоги в цивільних закладах охорони здоров'я.

ВВС: Хто і як вирішує – ось цей медик може бути заброньований, а цей ні?

Віктор Ляшко: Якщо ми говоримо про заклади регіонального рівня, які в підпорядкуванні чи обласної ради, чи органів місцевого самоврядування – керівник закладу подає списки до військової адміністрації. Військова адміністрація передає на бронювання до Міноборони.

Але, якщо буде необхідність для ЗСУ, то вони будуть розброньовані. Це бронь, яка показує, що ось ці люди нам потрібні для критичного забезпечення надання медичної допомоги в цьому конкретному закладі. Але якщо нам Сили безпеки і оборони скажуть, що треба така-то кількість медичних працівників, ми будемо перелаштовувати надання медичної допомоги, щоб військовий сектор не страждав.

ВВС: Це пріоритет?

Віктор Ляшко: Звичайно. Якщо у нас сьогодні військовий сектор буде страждати, то завтра не буде цивільного сектора. В країні війна. В країні немає такого, що Вася, Петро заброньований, а я не заброньований. Це питання вирішує керівник на місці.

ВВС: Це залежить від регіону? Ви сказали там, де безпечніше, наприклад, більш тилові, західні регіони? Там може бути менше заброньовано чи більше заброньовано?

Віктор Ляшко: Не може це бути. Виходимо із ситуації по кількостях – скільки вже мобілізованих, хто пішов добровольцем. Щоб не зупинявся процес лікування пацієнтів на всіх етапах.

ВВС: Лікарі воюють, частина виїхала за кордон. У країні лікарів вистачає? Є спеціальності, де не вистачає кадрів?

Віктор Ляшко: Мені здається, що жодна країна світу не скаже, що в нас лікарів вистачає. Якщо глобально дивитися, то лікарів в принципі не вистачає. Ми прогнозуємо дефіцит кадрів на глобальному рівні до 2030 року. Тому і розробляють стратегії забезпечення кадрами системи охорони здоров'я. Ми і під час війни не зупинили наступний етап нашої реформи. Ми провели госпітальне планування, поділили лікарні за їхньою роллю, щоб раціонально розраховувати кадрові ресурси і матеріально-технічну базу.

Бо у нас частенько хочеться кожному, умовно, меру маленького містечка, щоб в нього була клініка "Шаріте", в якій роблять кардіохірургічні операції. Коли просиш, дайте нам потребу в кадрах, то вони дають і нейрохірургів, і кардіохірургів. Спробуй на це якось відреагувати.

ВВС: А яких лікарів зараз найбільше не вистачає? Яких напрямків?

Віктор Ляшко: Це залежить від регіону, але зростає там, де зростає проблема. Ми можемо говорити про лікарів-психіатрів, про клінічних психологів, де повинна бути задіяна досить велика кількість працівників. Якщо говорити про поранення, зокрема про травму, про нейротравму – ми побачимо, що є проблема з фізичними терапевтами, ерготерапевтами, терапевтами мови й мовлення.

+ 0 -
  • 0
  • 270

Добавить комментарий