Вчені пояснили, чому в Нідерландах живуть найвищі люди у світі

Багатьом відомий факт, що в Нідерландах живуть найвищі люди у світі (нація з найвищим середнім ростом). Тепер дослідження вчених з університету у Вагенінгені та університету Радбоуд вирішили вивчити, чому найвищі люди саме у Нідерландах.

Дослідники Крістіна Томпсон та Бйорн Кванджер поділилися висновками у статті на The Conversation. Вони зазначають, що вивчення історії фізичного здоров’я країни чи регіону є складним завданням, оскільки важко отримати послідовно зібрані показники здоров’я. Проте нещодавнє дослідження розглядало чіткий зв’язок між здоров’ям населення та однією простою, широко зареєстрованою інформацією – зростом тіла.

Більшу частину історії людства ріст залишався відносно стабільним. До 1800 року середній зріст у Європі коливався між 165 см і 170 см, але за останні 200 років сталося щось дивовижне: висота у всьому світі, але особливо в Європі, різко зросла. У багатьох європейських країнах середній зріст збільшився на понад 15 см, і це особливо помітно в Нідерландах – середній голландець виріс зі 166 см у 1810 році до 184 см сьогодні, що становить 18 см лише за два століття.

Попри те, що генетика, безсумнівно, відіграє провідну роль у визначенні зросту індивідів, цю величезну зміну в усьому населенні неможливо пояснити лише еволюцією — якби це було так, зміна зросту відбулася б протягом набагато більш тривалого періоду часу.

Однак за останні 200 років Нідерланди, як і більшість інших країн світу, відчули величезне покращення в усіх аспектах рівня життя, від зниження надлишкової смертності та інфекційних захворювань до більшого доступу до високоякісної їжі. Таким чином, швидке зростання зросту (вибачте за тавтологію) свідчить про чіткий зв’язок між середовищем проживання та більш здоровим, вищим населенням.

Зростання тіла та покращення здоров’я залежать від подібних факторів під час розвитку, найважливішим з яких є харчування. Однак ця енергія може бути виснажена іншими потребами, які відволікають організм від зростання – такі фактори, як хвороба, стрес і важка фізична праця, можуть призвести до зниження росту популяції.

Нещодавні дослідження показують, що тривалі або рецидивуючі хвороби були пов’язані з нижчим зростом дорослої людини в Нідерландах у 19 столітті, тоді як короткі одноразові періоди хвороби могли насправді бути корисними для росту. Ймовірно, це пов’язано з тим, що менш важкі захворювання зміцнили імунітет проти майбутніх інфекцій.

Доведено, що смерть батьків, особливо матерів, також призводить до зниження росту. Для дуже маленьких дітей це було б тому, що вони залежать від своїх матерів щодо харчування, але це також було вірно для дітей старшого віку, що свідчить про глибокий стрес через втрату основного опікуна.

Цікаво, що хоча втрата матері була пов’язана з меншим зростом дітей – у Нідерландах та інших країнах – втрата батька не була пов’язана, можливо, через гендерну природу батьківської опіки в цей період.

Таким чином, у цілому зріст можна розглядати як відображення якості та кількості їжі, споживаної особою під час розвитку, та відсутності стресових факторів, які відволікають енергію, отриману від неї, від народження до кінця статевого дозрівання.

З погляду вимірювання здоров'я дорослих, зріст є складнішим питанням. Сьогодні люди вище середнього зросту (особливо чоловіки) мають загальний менший ризик смерті. Проте надзвичайно високі люди (190 см і вище), як правило, мають дещо вищий ризик смерті, головним чином тому, що вони мають підвищений ризик смертності, пов’язаної з раком. Вважається, що це питання маси тіла – високі тіла мають більше клітин і більше клітинних поділів, що означає більший шанс розвитку раку. Вищі люди також, як правило, споживають більше калорій, що також може зіграти свою роль.

Якщо поглянути на історичну популяцію (тобто до Другої світової війни), то висновки ще складніші: вищі люди, як чоловіки, так і жінки, як правило, помирають у молодшому віці, навіть ті, кого сьогодні можна вважати відносно низькими (наприклад, жінки, які мають 155 см).

Ймовірно, підвищення рівня смертності пояснюється тим, що нижчим людям потрібно менше калорій, ніж їхнім вищим одноліткам. У періоди дефіциту їжі, які були більш поширеними в минулому, люди нижчого зросту мали менший ризик недоїдання.

Серед історичних популяцій смертність від інфекційних захворювань також була більш поширеною, ніж сьогодні, і поєднання цих двох факторів означало підвищений ризик смерті для високих людей.

Хоча дослідження Томпсон та Кванджера було зосереджено на актуальності зросту для вивчення минулого, це також має значні наслідки для сучасної охорони здоров’я, особливо в районах, до яких важко дістатися або контролювати. Наразі Всесвітня організація охорони здоров’я збирає дані про відставання у розвитку дитини, а також про те, чи дитина відстає від того, що вважається здоровою кривою росту. Ці дані широко використовуються для оцінки рівнів недоїдання в країні чи регіоні.

У Нідерландах зараз діти нижчі за своїх батьків, але незрозуміло, що спричинило зменшення розмірів гігантів сучасного світу. Це викликає низку серйозних запитань: чи погіршилася якість дієти? Дитяче ожиріння заважає росту? З’ясування того, чому ріст населення збільшується або зменшується, може допомогти зрозуміти здоров’я на національному, а не на індивідуальному рівні.

+ 0 -
  • 0
  • 234

Добавить комментарий