Експерти прогнозують подальше зростання цін на каву

Світовий ринок кави стикається з серйозними викликами, які неминуче призведуть до подальшого зростання цін для споживачів. Про це заявив Джузеппе Лавацца, голова ради директорів італійської компанії Lavazza, в інтерв’ю Financial Times.

За словами Лавацци, ціни на каву “не мають наміру падати” і залишатимуться “дуже високими”. Причиною цього є комплекс факторів, серед яких зміна клімату, перебої в постачанні та нові регуляторні вимоги Євросоюзу. Все це призводить до збільшення витрат виробників та обсмажувальників кави.

Статистика підтверджує слова експерта: вартість кави на полицях британських супермаркетів вже зросла приблизно на 15% порівняно з минулим роком. Ціни на каву зросли за пів року на 40%. Котирування ф’ючерсів на популярний сорт арабіка перевищили $2,4 за фунт, наблизившись до дворічного максимуму.

Особливе занепокоєння викликає ситуація у В’єтнамі, одному з найбільших виробників кави у світі. Через несприятливі погодні умови експорт кави з цієї країни в першому півріччі впав на 10,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Погода завдала удару й по інших регіонах вирощування кави. Сильна спека в Азії призвела до різкого зростання цін у другому кварталі: котирування ф’ючерсів на сорт робуста в Лондоні збільшилися на 18,1%, а на арабіку – на 20,6%.

В умовах, що склалися, компанії, які займаються обсмажуванням кави, змушені підвищувати ціни та знижувати рентабельність свого бізнесу. Лавацца підкреслює, що “ланцюжок поставок кави перебуває під серйозним тиском”.

Таким чином, європейським споживачам кави доведеться готуватися до подальшого зростання цін на улюблений напій.

+ 0 -
  • 0
  • 349

Добавить комментарий