В Україні продовжує дорожчати свинина та яловичина: прогнозується подальше зростання

З початку осені в Україні помітно зросли ціни на свинину та яловичину. Лопатка коштує понад 220–240 грн за кілограм, а задня частина яловичини — 360 грн. Експерти прогнозують, що здешевлення м’яса найближчим часом не очікується — подорожчання триватиме через дефіцит поголів’я та високі ціни на корми.
Виконуючий директор асоціації м’ясної галузі Андрій Бабенко зазначив, що в Україні найбільше споживають курятину, далі свинину і яловичину. Однак зараз на всіх сегментах ринку відчувається зростання цін, що вже впливає на купівельні звички споживачів.
Ціни на свинину наразі:
-
сало — 30–240 грн/кг;
-
свинячі ребра — 200–220 грн;
-
лопатка та задня частина — 220–240 грн;
-
шийка — 320 грн.
Ціни на яловичину:
-
тушка з кістками — близько 200 грн/кг;
-
задня частина — 360 грн;
-
лопатка — 340–350 грн;
-
ребра — 200 грн;
-
шия — 250 грн;
-
інші шматки — 200–250 грн.
Покупці зазначають, що через зростання цін обсяги покупок скоротилися: якщо раніше купували по 2 кг, тепер обмежуються одним.
Єдиний сегмент, де спостерігається невелике падіння цін, — курятина. Філе, стегна та тушки подешевшали на 2–3 грн/кг, але у порівнянні з минулим роком ціни залишаються вищими.
Микола Бабенко пояснив, що подорожчання сформувалося ще у 2024 році через африканську чуму свиней, яка зменшила поголів’я на 30–40%, а у 2025 році додалося подорожчання кормів. Експерт підкреслив: падіння цін не прогнозується, і вартість свинини, яловичини та курятини продовжуватиме зростати.