Ботаніки вирішили перейменувати сотні видів рослин

Після багатьох років дебатів ботаніки проголосували за зміну наукових назв понад 200 видів рослин, грибів і водоростей. Все через те, що вони мають відношення до расової лексики.

Рішення було прийнято на Міжнародному ботанічному конгресі (IBC) у Мадриді, де 351 із 556 присутніх проголосували за зміну назв, які містять або мають коріння у слові caffra, образі, яка використовується проти темношкірих людей, зокрема в Південній Африці. У деяких регіонах це слово навіть заборонене.

Рішення набуде чинності наприкінці липня й буде замінено на affra та різні похідні, як спосіб посилання на африканське походження виду.

Цю зміну вперше запропонували ботаніки Гідеон Ф. Сміт і Естрела Фігейредо з Університету Нельсона Мандели ще у 2021 році, закликаючи зробити зміну назавжди.

Не всі у світі таксономії займають однакову позицію. Минулого року, наприклад, Міжнародна комісія із зоологічної номенклатури заявила, що її позиція полягає в тому, щоб зберегти наукові назви тварин незмінними, посилаючись на те, що інакше це буде "важко реалізувати та навряд чи буде визнано всім біологічним співтовариством". За словами організації, стабільність наукових назв є важливою для всіх видів діяльності під егідою біологічної науки.

Раніше ми повідомляли, що компанія Savor під егідою Orca Sciences, яка отримала інвестиції від мільярдера Білла Ґейтса, розробляє метод, який дозволить виготовляти масло з вуглекислого газу, отриманого з повітря, і водню з води.

+ 0 -
  • 0
  • 212

Добавить комментарий