Коли остаточно заборонять мобілізовувати осіб 18-28 років?

Народні депутати мають найближчим часом виправити правову невизначеність, яка дозволяла мобілізацію обмежено придатних до 25-річного віку. Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував ухвалити законопроєкт відразу в цілому. В чому основна проблема та яка доля тих, хто вже мобілізований у віці 18-25 років.

3 вересня парламент схвалив законопроєкт №11379 про заборону мобілізації до 25 років в першому читанні. Документ підтримали 295 парламентарів. Втім, це лише перший крок до вирішення законодавчої колізії. Адже попри рекомендацію комітету ухвалити документ в цілому, депутати прийняли його лише за основу.

За словами народного депутата Дмитра Разумкова, депутати припустилися помилки, попри те, що її було помітно відразу.

«Коли я, виступаючи з трибуни парламенту, казав, що Рада ухвалює закон, який дозволить мобілізувати з 18 років, Стефанчук розповідав, що це брехня. Президент держави й Голова ВРУ розповідали, що Разумков каже неправду, втім вже тоді нам вдалося прибрати частину проблем. Ми прибрали загальну мобілізацію, яка на той момент могла бути дозволена тим законом про мобілізацію, який, на жаль, проголосований в стінах парламенту», — Дмитро Разумков

Втім, залишилися окремі аспекти, про які так само говорили у міжфракційному об’єднанні «Розумна політика». Коли прибрали питання обмежено придатних, то з’явилася можливість мобілізувати з 18 років, каже Разумков. Ті хто проходив військову кафедру так само під це підпадають.

Що буде з тими, кого помилково мобілізували?
Законопроєкт №11379 передбачає заборону мобілізації осіб 18-25 років. Якщо вони вже були мобілізовані, мають отримати право звільнитися у запас. Законопроєкт передбачає внесення змін до законів «Про військовий обов’язок і військову службу» та «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Після ухвалення законопроєкту №11379:

чоловіки, які до 21 березня 2024 року були визнані обмежено придатними до служби та ще не досягли 25 років, не підлягатимуть мобілізації. Вони можуть бути призвані на службу лише за власним бажанням;
військовослужбовці, які вже були мобілізовані до досягнення 25-річного віку, можуть бути звільнені у запас, якщо не виявлять бажання продовжувати службу.
Це рішення стало відповіддю на численні запити громадськості та намагання захистити права молодих осіб, які раніше були визнані обмежено придатними до служби.

+ 0 -
  • 0
  • 37

Добавить комментарий