В Одеському музеї триває виставка робіт на воєнну тематику

«Ми вже ніколи не будемо такими, якими були до ранку 24 лютого. Розв’язана росіянами широкомасштабна війна проти всіх українців повністю змінила кожного: і дорослих, і дітей. У багатьох, на превеликий жаль, назавжди залишиться психологічна травма від пережитого жахіття, декого війна скалічила фізично. Але необхідно жити та рухатися вперед до нашої з вами свободи. «Адже воля не смерть» — саме під такою гучномовною назвою в Одесі в приміщенні Музею західного та східного мистецтва відбувається виставка робіт вітчизняних митців на воєнну тематику.

Виставка відкрила свої двері напередодні святкування 31-ї річниці Незалежності України та триватиме ще близько двох тижнів. А її організаторами є відомі в Одесі художник та дизайнер одягу Володимир Уманенко та колекціонер ляльок Олена Філіппова разом зі своїм чоловіком Сергієм. 

Загалом експозицію становлять три проєкти: «Ураження/Враження», «НовоНароджені» та «Слава України!».   

У чотирьох залах цієї відомої художньої музейної установи на огляд глядачів виставлено понад сто робіт творчих майстрів з різних регіонів країни, виготовлених з манекенів, ляльок та у вигляді живопису. 

Як наголосила Олена Філіппова, ідея щодо створення подібної колекції виникла ще в березні. 

— Ви розумієте, розпочалася війна. Всі без винятку, зокрема й митці, перебували в пригніченому морально-психологічному стані. Ось я і почала обдзвонювати своїх знайомих по творчому цеху, писати їм у соцмережах, аби ми об’єдналися, виплеснули свої емоції й переживання через мистецтво та в такий спосіб створили щось корисне і для себе, і для людей, які нас оточують. До мене дослухалися. А працівники музею, з якими я співпрацюю вже багато років на тлі демонстрації різноманітних лялькових експозицій, люб’язно погодилися організувати і цю виставку. Я зібрала колекцію робіт у вигляді образотворчого мистецтва та іграшок і ляльок за розділом «НовоНароджені» та «Слава України!». А художник Володимир Уманенко, використовуючи манекени, створив проєкт «Ураження/Враження»,  — розповіла жінка. 

«НовоНароджені» — це тому, що всі українці вранці 24 лютого прокинулися новими людьми. А назва «Ураження/Враження» говорить про те,  війна вражає своєю жорстокістю й уражає нас фізично й психологічно. І це відчувається в кожній роботі, яка пропущена авторами через їхні серця.

Оглядаючи музейну експозицію, в цьому можна було переконатися в кожній залі. Розставлені по кутах, відповідно до авторського задуму, картини та скульптури розповідають про відчуття й емоції, які сьогодні переживають пригнічені війною українці. У них є  біль, страждання та разом з тим віра в завтрашній щасливий мирний день. 

Особливо хвилюють уяву такі роботи, як «Зламані долі», «Берегиня Україна», «Небезпечно, міни» та «Воїн», присвячені полоненим українцям. В експозиції також представлені та надихають на оптимізм «Міцні горішки» у вигляді українських воїнів, «Позивний тьотя Соня», «Морський бій» із зображенням потоплення Нептуном російського крейсера «москва». Тут же роботи «Маріонетки путіна» із зображенням кремлівських пропагандистів і посіпак російського диктатора та «Z.O.V. — V. O. Z.», де в образі щурів автор показує російських військових, які з автоматом за спиною виносять із будинків українців награбоване. 

Невипадково співорганізатори виставки Олена Філіппова та Володимир Уманенко вирішили представити на огляд одеситів та гостей міста ще одну експозицію «Слава України!».  Цей проєкт не розповідає про життя під час війни. У ньому ляльки перетворені на відомих постатей України та Одеси, які жили в різні часи,  творили нашу історію та змінювали світ. І недаремно в цій же залі встановлено дзеркало. Адже, за словами Олени Філіппової, відображення людини в ньому символічно свідчить та нагадує про те, що вона сьогодні живе в Україні, підтримує у важкий військовий час її волю та незалежність та разом зі всіма пише новітню сторінку історії нашої держави.

 

 

+ 0 -
  • 0
  • 574

Добавить комментарий