Чому не можна безконтрольно приймати таблетки калію йодид

Що робити, якщо відбудеться аварія на ЗАЕС та яке дозування таблеток калію йодид безпечно для здоров’я?

Лікарі розповіли, як правильно приймати ці таблетки.

«У разі аварії на ядерних установках атомної станції відбувається викид радіоізотопного йоду («поганого йоду»), який дуже швидко і легко поглинається щитоподібною залозою, особливо у дітей, тим самим може спричинити її захворювання. Єдиним препаратом, що здатний зменшити вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу, є калію йодид. Після його прийому відбувається блокування щитоподібної залози, і радіоізотопи вже не мають місця, щоб накопичитися», – говорить сімейний лікар Ольга Сахарчук.

Інший лікар, терапевт Вікторія Ющенко, розповіла, що прийом йоду може знизити ризики раку щитоподібної залози. Проте такий захід не допоможе тим, хто перебуває неподалік від ядерного вибуху. Адже йод не захистить від променевої хвороби.

Фармацевти також помітили, що попит на ці ліки значно зріс.

«Калій йодид в аптеці весь розібрали. Раніше ми такої популярності не спостерігали, але останні декілька тижнів його продали. Препарату навіть немає у постачальника, тож немає змоги закупити і знову завезти до аптек. Хоча люди звертаються і надалі за ними. Йодовмісні препарати, такі як наприклад “Йодомарин”, не користуються попитом, адже, люди розуміють, що дозування йоду там значно менше, ніж у калію йодиду. Запитують про нього у дозуванні 125 мг, але його вже немає», – повідомили в аптеці Anri-Farm.
Лікар Ольга Сахарчук зазначила, що приймати профілактичну дозу калію йодиду потрібно тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду та необхідність проведення йодної профілактики. Таке оповіщення проводиться місцевими органами виконавчої влади всіма доступними засобами масової інформації.

Крім цього, вона додала, що людям після 40 років ці ліки не призначають. Для інших вікових категорій призначаються різні дози.

Так, дітям до 1 місяця – 16 мг, від 1 місяця до 3 років – 32 мг, від 3 до 12 років – 62,5 мг. Підліткам від 13 до 18 років, а також дорослим до 40 років, вагітним та матерям, які годують грудьми призначається дозування в 125 мг.

+ 0 -
  • 0
  • 514

Добавить комментарий