Через загрозу розірвання «зернових коридорів» виросли ціни на пшеницю

Вдалий контрнаступ ЗСУ викликає неадекватні реакції кремлівської еліти та безпосередньо путіна, який на Східному економічному форумі заявив, що «українське зерно прямує до ЄС, а не до бідних країн, тому через такий обман не варто продовжувати термін дії угоди про «зернові коридори».

Після такої заяви ціни на пшеницю виросли на 2-3,8%, і найбільше подорожчала європейська пшениця, попит на яку різко збільшиться в разі зупинення експорту з України.

Наразі ЄС експортував 6,21 млн т пшениці у порівнянні з 6,02 млн т за цей період торік, і темпи відвантажень уповільнюються на тлі зниження цін. Наміри рф скасувати квоти на експорт через рекордний врожай пшениці опускають котирування чорноморської пшениці.

За даними канадського StatsCan, з 31 березня по 31 липня запаси пшениці в країні знизилися до 3,671 млн т, тоді як аналітики оцінювали їх у 3,9 млн т, а торік вони складали 5,953 млн т.

Пшеничні котирування на світових біржах виросли:

на 3,3% або 10 $/т до 310,2 $/т - грудневі ф’ючерси на м’яку озиму SRW-пшеницю в Чикаго,
на 2,2% або 7,17 $/т до 331,2 $/т - грудневі ф’ючерси на тверду озиму HRW-пшеницю в Канзас-Сіті,
на 1% або 3,77 $/т до 330,7 $/т - грудневі ф’ючерси на тверду яру HRS-пшеницю в Міннеаполісі.
на 0,5% або 1,5 $/т до 313 $/т - жовтневі ф’ючерси на чорноморську пшеницю в Чикаго,
на 3,8% або 12 €/т до 326,25 €/т або 325,9 $/т - вересневі ф’ючерси на пшеницю на паризькій Euronext.
Відсутність активних закупівель з боку основних імпортерів тисне на ціни на пшеницю, тому чутки про можливе зупинення експорту з України можуть активізувати попит. Проте ринок очікує оновлених звітів USDA, що вийдуть у понеділок та дадуть більше інформації про перспективи цін на найближчі місяці.

+ 0 -
  • 0
  • 426

Добавить комментарий