На Одещині за останній тиждень майже вдвічі зросла кількість COVID-інфікованих

На Одещині за останні сім днів, з 12 по 18 вересня, лабораторно підтвердили 1 158 випадків коронавірусу. За минулий тиждень захворюваність зросла в 1,7 раза. Збільшився також рівень госпіталізації та летальності. Про епідемічну ситуацію в регіоні проінформували в Одеському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Серед дорослого населення захворюваність за тиждень зросла в 1,8 раза (983 проти 547), серед дітей ­– на 47,1% (175 проти 119). У серпні потижнева захворюваність на COVID-19 становила до 360 випадків, а вже у вересні цей показник склав 700, тобто зріс майже вдвічі.

В Одеському обласному центрі контролю та профілактики хвороб зазначили, що третій рік поспіль у вересні фіксується сезонне підвищення рівня захворюваності на COVID-19, яке спадає в березні-квітні або ж на початку травня.

Інтенсивність зростання захворюваності залежить від багатьох факторів: кількості внутрішньо переміщених осіб, їх вакцинального статусу, відсотку вакцинованих мешканців області, особливо серед груп ризику, штаму вірусу, який циркулюватиме, та його особливостей.

Попередній циклічний підйом захворюваності був викликаний штамом коронавірусу «Омікрон». Він характеризувався більш легким перебігом і відповідно значною контагіозністю, так як більшість симптомів цього штаму коронавірусу схожі з клінікою звичайної застуди. Як наслідок, за місяць реєстрували понад 60 тисяч захворілих­ – і це була найбільша цифра з початку епідемії.

Наразі, за результатами секвенування зразків носоглоткових змивів від хворих Одеського регіону, яке проводилось референс-лабораторією, із дванадцяти досліджених зразків в усіх випадків виявлено варіант штаму «Омікрон», у тому числі генетичної лінії ВА.4, ВА.5.2, ВА.5.2.1, що і обумовлюють теперішній підйом захворюваності на Одещині.

Новий підвид високозаразного штаму коронавірусу «Омікрон» – вірус BA.5, який викликає більше 80% всіх випадків, може не просто поширюватись швидше, а й призводити до тяжчого перебігу і наслідків хвороби, ніж попередні штами, у першу чергу у тих мешканців, що не щеплені. Це підтверджується зростанням рівня госпіталізації: якщо в серпні в середньому реєстрували 102 госпіталізації на тиждень, то за останні два тижні цей показник склав 140. Крім того, почали фіксуватися летальні випадки. Лише за серпень та минулий період вересня поточного року зареєстровано 12 летальних випадків, з яких 11 – не були щеплені.

З початку епідемії в Одеській області лабораторно підтверджено 336 750 випадків COVID-19, загинули 6 087 людей, одужали – 329 133 хворих.

+ 0 -
  • 0
  • 321

Добавить комментарий