Нобеля з медицини отримав шведський біолог за дослідження еволюції людини

Лауреатом Нобелівської премії у галузі фізіології та медицини 2022 року став шведський біолог, фахівець з еволюційної генетики Сванте Паабо.Про це повідомляється в акаунті премії у Твітері.

«Нобелівська премія 2022 року з фізіології і медицини присуджена Сванте Паабо «за його відкриття щодо геномів вимерлих гомінідів та еволюції людини», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається на сайті премії, завдяки своїм новаторським дослідженням Паабо започаткував нову наукову дисципліну — палеогенетику. Після перших відкриттів його група завершила аналіз кількох додаткових геномних послідовностей вимерлих гомінідів.
Відкриття Паабо створили унікальний ресурс, який активно використовується науковою спільнотою для кращого розуміння еволюції та міграції людини. Нові потужні методи аналізу послідовності вказують на те, що архаїчні гомініди також могли змішатися з Homo sapiens в Африці. Однак геноми вимерлих гомінідів в Африці ще не були секвеновані через прискорену деградацію архаїчної ДНК у тропічному кліматі.

Завдяки відкриттям Паабо ми тепер розуміємо, що архаїчні послідовності генів вимерлих родичів впливають на фізіологію сучасної людини. Одним із таких прикладів є денисовська версія гена EPAS1, яка дає перевагу для виживання на великій висоті та поширена серед сучасних тибетців. Іншими прикладами є гени неандертальців, які впливають на імунну відповідь на різні типи інфекцій.

У 2021 році лауреатами Нобелівської премії в галузі фізіології і медицини стали американський фізіолог Девід Джуліус і вірменсько-американський молекулярний біолог і невролог Ардем Патапутян "за відкриття рецепторів температури і дотику".

Як повідомлялося, У Швеції та Норвегії розпочинається Нобелівський тиждень, під час якого стануть відомі лауреати премії за 2022 рік. У вівторок будуть названі лауреати з фізики, у середу - з хімії, у четвер - з літератури. Лауреат премії з економіки буде оголошений у столиці Швеції Стокгольмі 10 жовтня.

У п’ятницю у норвезькій столиці Осло назвуть лауреата премії за сприяння встановленню миру.

Нобелівська премія — одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фонду Нобеля. Торік вона становила 10 млн шведських крон (близько $ 900 000).

Церемонія вручення Нобелівської премії відбудеться в мерії Стокгольма 10 грудня – у річницю смерті Альфреда Нобеля.

+ 0 -
  • 0
  • 399

Добавить комментарий