Нобелівську премію з медицини отримали вчені, які допомогли розробити вакцини проти Covid-19

Нобелівський комітет у понеділок, 2 жовтня, оголосив лауреатів премії з фізіології та медицини. Ними стали Каталін Каріко та Дрю Вайсман за відкриття щодо модифікацій нуклеотидних основ, які дозволили розробити ефективні мРНК-вакцини проти Covid-19, повідомила прес-служба Фонду Нобеля.

Відкриття цих вчених допомогли розробити вакцини Moderna і Pfizer-BioNTech.

«Відкриття двох нобелівських лауреатів мали вирішальне значення для розробки ефективних мРНК-вакцин проти COVID-19 під час пандемії, що почалася на початку 2020 року. Завдяки своїм новаторським відкриттям, які докорінно змінили наше розуміння того, як мРНК взаємодіє з нашою імунною системою, лауреати зробили внесок до безпрецедентних темпів розробки вакцин під час однієї з найбільших загроз для здоров’я людини в наш час», – сказано у повідомленні.?

Каталін Каріко – угорський біохімік. Вона народилася у 1955 році в Сольноку, Угорщина. Була віцепрезиденткою, а потім старшою віцепрезиденткою BioNTech RNA Pharmaceuticals. З 2021 року вона є професоркою Сегедського університету та ад'юнкт-професоркою Медичної школи Перельмана Пенсільванського університету.

Дрю Вайсман – професор імунології. Народився в 1959 році в Лексінгтоні, Массачусетс, США. 1997 року Вайсман заснував свою дослідницьку групу в Медичній школі Перельмана Пенсільванського університету. Каталін Каріко та Дрю Вайсман познайомилися у 1997 році.

До слова, нагородами Нобеля відзначають тих, хто приніс людству найбільшу користь.

+ 0 -
  • 0
  • 415

Добавить комментарий