Тихий океан повністю зникне після об’єднання усіх материків у новий суперконтинент

Вчені змоделювали рух тектонічних плит на суперкомп'ютері, який показав, що Америка та Азія з'єднаються у суперконтинент, який знищить Тихий океан.
Вчені виявили, що Тихий океан зникне, коли усі материки знову з’єднаються в один суперконтинент/Фото: An Rong Xu/Getty Images

Згідно з новим моделюванням суперкомп’ютера, через постійно дрейфуючі тектонічні плити Землі у Тихого океану залишилися лічені роки існування. Точніше лічені сотні мільйонів років існування, впродовж яких материки на планеті з'єднуватимуться у новий суперконтинент у місці, яке зараз є Тихим океаном.

Найстарішому океану нашої планети залишилося жити ще 300 мільйонів років. Якщо Тихому океану пощастить, він може навіть відсвяткувати свій мільярдний день народження, перш ніж остаточно зникне, але дослідники з Кертінського університету в Австралії вважають, що океан, швидше за все, буде поглинений раніше.

В останні роки свого життя Тихий океан навряд чи буде нагадувати величезний блакитний простір, яким він є сьогодні. Щороку океан зменшується на кілька сантиметрів. Це відбувається з того часу, як він був суперокеаном й оточував суперконтинент Пангею.

Цей стародавній океан є домом для численних зон субдукції - місцях, де тектонічні плити стикаються та наїжджають одна на одну. Ці місця, відомі в тихоокеанському регіоні як "Вогняне кільце" й працюють майже як зливні канали ванн на дні океану. Щороку кілька сантиметрів Тихоокеанської плити прослизає під Євразійську плиту та Індо-Австралійську плиту, скорочуючи відстань між Північною Америкою, Азією та Австралією.

Не всі вчені погоджуються щодо того, як виглядатиме наступний суперконтинент або як він утвориться, але в багатьох симуляціях Тихий океан приречений.

Хоча деякі дослідження припускають, що Атлантичний океан, який сьогодні розширюється, може почати скорочуватися в майбутньому, створюючи таким чином суперконтинент, оточений супер-Тихим океаном, дослідники з Університету Кертіна не погоджуються.
Замість формування нового континенту, схожого на Пангею (Пангея Проксима), вони стверджують, що світ прямує до суперконтиненту, який утвориться зіткненням Північної Америки та Азії й отримає невигадливу назву Амазія.

Австралія не згадується в цій назві, але в геодинамічних моделях цей континент відіграє важливу роль у закриванні того, що залишиться від Тихого океану.

Нещодавнє моделювання дослідників з Австралії базується на реалістичних параметрах плит і мантії з сьогодення та минулого, які суперкомп'ютер використав для передбачення руху континентів у майбутньому.Провідний автор нового дослідження Чуан Хуанг зазначає:

Протягом останніх двох мільярдів років континенти Землі стикалися разом, утворюючи суперконтинент кожні 600 мільйонів років. Це відомо як цикл суперконтинентів. Змоделювавши за допомогою суперкомп’ютера те, як очікується еволюція тектонічних плит Землі, ми змогли показати, що менш ніж через 300 мільйонів років Тихий океан, ймовірно, закриється, що призведе до формування Амазії.
Це лише останнє дослідження в довгому ряду симуляцій суперконтинентів, усі з яких намагалися передбачити, як наша планета виглядатиме в майбутньому. І дискусія на цю тему в колах науковців продовжується.

У сценарії, коли формується суперконтинент під назвою Новопангея, Америка стикається з Антарктидою, а потім врізається в Євразію та Африку. Це по-іншому відрізає Тихий океан, але з подібними результатами.

За іншим сценарієм суперконтиненту, який називається Ауріка, Тихий і Атлантичний океани закриваються назавжди, і замість них виникає новий океанський басейн.

Раніше ми повідомляли, що у Тихому океані виник новий острів після виверження вулкана. NASA зробило зображення за допомогою супутників та оприлюднило його на своєму офіційному сайті.

+ 0 -
  • 0
  • 430

Добавить комментарий