Вчені попередили про рекордну спеку, що очікує світ у 2024 році

2024 рік буде дуже спекотним, причому настільки, що, за очікуваннями вчених, він перевершить 2023-й, який раніше назвали найгарячішим в історії людства. 
Як повідомляє Bloomberg, головна причина можливої аномальної спеки – це зміна клімату. Спалювання викопного палива збільшує кількість парникових газів в атмосфері, викликаючи підвищення середньої температури на нашій планеті. У 2023 році цей показник був приблизно на 1,4°C вище, ніж у допромисловий період. За попередніми оцінками, цього року температура збільшиться на 1,3-1,6°C.

Ще один фактор, який робить дослідників дуже впевненими у своїх прогнозах на 2024 рік, це Ель-Ніньо – феномен коливання температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану, що помітно впливає на клімат. Це одна із трьох фаз багаторічного кліматичного циклу. Під час Ель-Ніньо вода в океані стає теплішою, а відповідно, і повітря над ним — спекотніше.
«Уявіть собі каструлю з водою, що нагрівається на плиті, – наводить приклад учений-кліматолог Улла Хіде з некомерційної організації [C] Worthy. – Якщо ви наллєте в каструлю холодну воду, ви відчуєте лише невелику зміну температури у каструлі».

Саме це відбувається під час Ла-Нінья – холодного аналога Ель-Ніньо, коли холодна вода піднімається з глибин океану на поверхню. Якщо перестати лити холодну воду, то вода в каструлі почне прогріватися набагато швидше. За словами Хіде, саме так можна описати вплив Ель-Ніньо на клімат.

Для досягнення піка Ель-Ніньо зазвичай потрібні місяці, тому можлива затримка між нагріванням Тихого океану та підвищенням температури на поверхні Землі. Таким чином, виходить, що другий рік під впливом Ель-Ніньо зазвичай буває спекотніше першого.

+ 0 -
  • 0
  • 273

Добавить комментарий