Британія з прем’єром. Чого чекати від Ріші Сунака

Ріші Сунак – новий прем’єр Великобританії. Вибір Консервативної партії зрозумілий: стабілізувати економічну ситуацію в країні, яка стала ще гіршою за час короткотермінового, 45-денного урядування Ліз Трасс. Колишній міністр фінансів з цим, вірогідно, зможе впоратися краще за попередницю, правління якої занурило країну у ще більшу економічну яму. Втім, головне для консерваторів нині – втримати владу, яку вони можуть втратити на наступних парламентських виборах. І це те, до чого слід готуватися як британцям, так і українцям – до трансферу влади до рук лейбористів.

Ріші Сунак може врятувати британську економіку, або хоча б загальмувати невтішні для країни процеси, однак він не зможе повернути Британію у докризовий час. Він може стати прем’єром, який застосує ефективні антикризові заходи, а може й не стати таким й піти з поста так само швидко, як і Трасс. Втім, це не важливо: будь-які рішення новообраного уряду будуть спрямовані на стримування збідніння населення, а не на його збагачення. І саме це стане запорукою трансферу влади. Британці нарешті зрозуміють, що означає Брексит – зіткнення з глобальним хаосом один на один.

Чи означає це, що за свого прем’єрства Сунак приділятиме Україні менше уваги, аніж його попередники? Ні. Ключова причина навіть не в ньому, а в тій політичній філософії, яку сповідує Британія. Для неї Росія – держава, яка намагається розбалансувати Європу та збільшити свою владу на континенті. Лондон завжди протистояв будь-яким подібним проявам. Тому Сунак вимушений буде слідувати цій політиці. Та й не варто забувати, що криза, що виникла в Британії, спровокована, зокрема, й тою війною, що її розв’язала Росія проти України. Подолання російської агресії – шлях до подолання хаосу в економіці.

Під час попередньої прем’єріади колеги по партії звинувачували Сунака у тому, що компанія Infosys, колишнім власником якої є його тесть, індійський мільярдер (один з найзаможніших бізнесменів світу) Нараяна Мурті, продовжує працювати в Росії, попри санкції. Згадували також про те, що Путін особисто приїжджав до мільярдера до Індії ще на початку нульових. Разом з тим говорили, що дружина Сунака, Акшата Мурті, володіє долею у компанії у майже $700 млн і отримає щорічні дивідендові виплати по акціях, за якими не сплачує податки у Великобританії.

Ситуація швидко змінилася: до британської державної скарбниці почали надходити податкові виплати від дружини Сунака, компанія Infosys оголосила про рішення перенести свої потужності з Росії до своїх глобальних центрів доставки, залишивши в РФ невелику частину персоналу. А сама корпорація виділила мільйон доларів на гуманітарну допомогу Україні.

Водночас це не означає, що Сунак – проросійський політик чи те, що він буде провадити політику на умиротворення РФ. Ні, так це хочуть продемонструвати російські спеціалісти. Ріші Сунак – це та людина, яка запровадила найжорсткіші санкції проти Росії за останні 30 років мінімум.

«Президенте Зеленський, відважні громадяни України, не сумнівайтеся в тому, що Сполучене Королівство далі буде вашим найміцнішим союзником», – казав він інтерв’ю газеті The Sun у липні.

Він також обіцяв подвоїти зусилля і зміцнити політику підтримки України, а ще здійснити перший закордонний візит у якості прем’єра до Києва.

Тому Сунак – це теж поганий варіант для Росії. Інша справа, що новий глава уряду є технократом і ніколи не був залучений до вирішення безпекових питань. Йому потрібен буде час, щоби увійти у курс справ. У цьому є певні виклики.
Насправді важливо не те, хто зараз став новим прем‘єром, а куди рухається Британія. Консервативна партія втрачає прихильників, рейтинг її невпинно падає, і цьому ніхто не допоможе – ані Сунак, ані… Джонсон. Останній не просто так відмовився брати участь у боротьбі за пост очільника кабінету: він зрозумів, що партія розколота, що його не підтримує більшість, однак ключове, що це не буде історією успіху, що наступні парламентські вибори можуть стати переможними вже для опонентів з Лейбористської партії.

Скоріш за все, так і буде – лейбористи невдовзі отримають владу. Вже зараз лідер політсили Кір Стармер, за останніми прогнозами, виграє зі значним відривом у будь-якого суперника від консервативного табору. Перемога лейбористів значно змінить політику Британії.

Постане питання і щодо Брексіту. Мало хто розуміє (як і самі британці), однак вони опинилися у нинішній ситуації саме через вихід зі складу ЄС. Подушка фінансової та економічної безпеки зникла, Лондон опинився сам на сам із кризою, при цьому вступивши у конкуренцію з самим Євросоюзом.

Брексіт може бути дієвим, коли йдеться про розвиток держави в умовах стабільності та сприятливої економічної ситуації. Нині, коли Банк Англії говорить про рецесію та прогнозує спад економіки до 2025 року, Брексіт несе у собі додаткові ризики, він збільшує хаос.

Усе це призводить до розколу всередині суспільства та й країни загалом. Ми вже бачимо, як знову піднімають голову шотландські націоналісти, які прагнуть відокремити Шотландію від Королівства. Тим часом у Північній Ірландії можуть відбутися нові вибори через неможливість сформувати уряд. Сама ж Британія в односторонньому порядку змінила ірландські домовленості, раніше досягнуті з ЄС.

Найближчими роками ми побачимо кардинальні зміни всередині Британії. І ці зміни будуть пов’язані точно не з політикою Сунака або його наступників, а з тим вибором, який не так давно зробили британці і ті люди, які їх активно агітували до того – вибором жорсткого Брекситу.

+ 0 -
  • 0
  • 924

Добавить комментарий