Нові подробиці у справі соратника одеського мера — депутата Одеської обласної ради від партії “Довіряй ділам” Дмитра Чапіра стали відомі з тексту ухвали Вищого антикорупційного суду. 

Раніше ми повідомляли про те, що НАБУ і САП завершили розслідування у цій справі та відкрили матеріали справи для ознайомлення стороні захисту. 

Як випливає з тексту ухвали, Дмитро Чапір на початку червня 2021 року як голова постійної комісії Одеської обласної ради познайомився з виконувачем обов`язків головного лікаря комунального некомерційного підприємства «Дунайська обласна лікарня» Одеської обласної ради, який на той час брав участь у конкурсі на зайняття вакантної посади генерального директора лікарні. Мова йде про Віталія Гайдукова, який раніше також балотувався до Одеської обласної ради від проросійської партії “Наш Край”. 

Підозрюваний, за версією слідства, заявив майбутньому головному лікарю, що він підтримує його призначення на посаду генерального директора лікарні, проте очікує що з кожної закупівлі  лікарні йому передаватимуть 15% від вартості закупленого обладнання за те, що він як голова постійної комісії не буде перешкоджати діяльності лікарні.

120 тисяч гривень, при отриманні яких правоохоронці затримали Дмитра Чапіра, відповідно до тексту документа, були половиною суми, яку він хотів отримати, як відсоток від закупівлі двох апаратів штучної вентиляції легень «S1100A». 

“25.12.2021 ОСОБА_1, будучи службовою особою органу місцевого самоврядування та головою постійної комісії Одеської обласної ради з питань охорони здоров`я та соціальної політики, діючи у власних інтересах, маючи мету одержати неправомірну вигоду, усвідомлюючи неправомірність своїх дій, під час спілкування з використанням застосунку «Whats app» висловив ОСОБА_2 вимогу про передачу йому 15 % від суми вказаної закупівлі, що становить 240 тис. грн. У випадку непередачі вказаних коштів ОСОБА_1 почав погрожувати тим, що як голова комісії буде чинити перешкоди діяльності ОСОБА_2 як генерального директора Лікарні та зробить все для його звільнення”, — йдеться в тексті документа.

Також посадовець, на думку слідчих, погрожував директору лікарні, що у разі несплати “відкату” комісія облради дасть висновок про необхідність передачі лікарні на баланс Ізмаїльської територіальної громади, згідно з рішенням Ізмаїльської міської ради №1866-VIII «Про безоплатне прийняття майна КНП «ДОЛ» ООР до комунальної власності Ізмаїльської територіальної громади» і керівник медзакладу втратить свою посаду.  

Суд постановив подовжити покладені на підозрюваного зобовязання до 31 грудня 2022 року включно.