До кінця 2024 р. близько 10 тис. сімейних лікарів пройдуть навчання за програмою «Послуги з психічного здоров’я на первинному рівні»

21 листопада відбулася зустріч Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка та команди Міністерства з директором Європейського регіонального бюро ВООЗ Хансом Клюге. 

Під час зустрічі були обговорені питання забезпечення потреб українських лікарень у медикаментах і витратних матеріалах, які значно зросли після початку повномасштабної війни в Україні; щодо подальших спроб ВООЗ організувати гуманітарні коридори на територіях, на яких росія намагається встановити окупаційний режим, для постачання життєвоважливих лікарських засобів; розширення послуг первинної медичної допомоги для пацієнтів у постраждалих від війни регіонах; розвитку системи громадського здоров’я та цифровізації; розширення програм психічного здоров’я тощо.

Окрема увага була приділена можливостям Європейського бюро ВООЗ долучитися до посилення стійкості та відновлення медичної системи України та продовжити надання гуманітарної допомоги й участі в евакуації та реабілітації тяжкохворих і поранених українців. 

Зважаючи на важливість продовження підтримки команд медицини катастроф, які виконують завдання на звільнених територіях України, розглянута можливість додаткового надання автомобілів екстреної медичної допомоги, генераторів, альтернативних джерел електроенергії (сонячні/вітрові генератори) для пунктів базування бригад ЕМД, теплових пушок для стаціонарних закладів охорони здоров'я. У вересні ВООЗ вже передала Україні 11 автомобілів екстреної медичної допомоги.

«Щиро вдячний нашим партнерам за підтримку системи охорони здоров’я в цей кризовий період, який спровокований повномасштабним вторгненням росії на територію України. Допомога від Всесвітньої організації охорони здоров’я у  відновленні медичної системи на звільнених територіях та її зусилля для забезпечення медичних закладів додатковими альтернативними джерелами енергопостачання, унікальними наборами для проведення оперативних втручань пораненим, сприяння розвитку системи медицини катастроф та реабілітації стали потужною підтримкою для всієї медичної системи нашої країни. Окремо варто відзначити нашу співпрацю в зміцненні системи громадського здоров’я, зокрема посилення спроможності регіональних центрів контролю і профілактики хвороб МОЗ щодо готовності до реагування на нові виклики, а також впроваджені  заходи щодо профілактики та боротьби з вакцинокерованими інфекціями, інфекційними захворюваннями, такими як ВІЛ/СНІД, вірусний гепатит і туберкульоз, та активній співпраці у сфері психічного здоров’я», – наголосив Віктор Ляшко.

Також Міністр зауважив, що Урядом України прийнято постанову, яка передбачає впровадження нового пакету послуг «Послуги з психічного здоров’я на первинному рівні медичної допомоги». Завдяки впровадженню цього пакету та забезпеченню фінансування за контрактом НСЗУ збільшиться доступність таких послуг на первинному рівні для всіх категорій громадян. 

Навчені за сертифікованою програмою ВООЗ сімейні лікарі будуть консультувати громадян, забезпечувати супровід та, за потреби, лікування на первинному рівні або переадресовувати до спеціалістів та запобігати розвиткові розладів психіки.  

Наразі понад 600 фахівців первинної ланки вже пройшли навчання за сертифікованою ВООЗ програмою дій з подолання прогалин у сфері психічного здоров’я (?mhGAP)?. Заплановано, що  у 2023 році навчання пройдуть ще 3 тисячі сімейних лікарів. До завершення 2024 року спільними зусиллями партнерів близько 10 тисяч сімейних лікарів мають бути навчені за цією програмою.  

«ВООЗ залишається в Україні і далі надаватиме їй підтримку. Психічне здоров’я є головним пріоритетом, і ми працюємо з Міністерством охорони здоров’я, щоби масштабувати послуги з охорони психічного здоров’я та підготувати медичних працівників для задоволення потреб населення в найближчі місяці та роки. Ця зима також стане важким випробуванням для системи охорони здоров’я на тлі постійних атак на інфраструктуру та медичну систему. Тому ми працюємо в низці програмних напрямів, щоби забезпечити людям в Україні доступ до життєво важливих послуг із охорони здоров’я сьогодні та мати міцнішу систему охорони здоров’я в майбутньому», – сказав директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Ханс Клюгe.

Крім того, на зустрічі були підняті питання сприяння місії ВООЗ з надання швидкого доступу українців до протезування та ортезування з подальшою реабілітацією, можливості надання ВООЗ технічної та експертної допомоги НСЗУ з питань розбудови спроможної мережі лікарень, продовження співробітництва в сфері цифровізації, зокрема щодо розробки кабінету пацієнта, електронних медичних висновків, інтеграції електронної інтегрованої системи спостереження за захворюваннями з електронною системою охорони здоров’я, верифікації лікарських засобів (2D-кодування), залучення експертів-консультантів до впровадження цифрових проектів.

+ 0 -
  • 0
  • 651

Добавить комментарий