З 16 січня в Україні стартує програма по безкоштовному обміну ламп

Кожен повнолітній громадянин України зможе безкоштовно отримати 5 світлодіодних ламп на заміну старих ламп розжарювання.

З 16 січня в Україні в режимі бета-тестування уряд розпочинає програму безкоштовного обміну старих електричних ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«На першому етапі плануємо замінити до 500 тисяч ламп. Після цього орієнтовно за два тижні проєкт запуститься у звичайному режимі по всій території Україні», — повідомив очільник уряду.

Механізм обміну ламп розжарювання на нові доволі простий. Щоб взяти участь у програмі, необхідно спочатку подати заявку у застосунку державних послуг «Дія».

Після цього потрібно взяти п’ять ламп старого зразка та прийти у будь-яке відділення «Укрпошти». Там можна здійснити обмін.

«Вечірній Київ» повідомляв, що ЄС профінансує близько 30 мільйонів світлодіодних лампочок для України. Коли 50 мільйонів таких лампочок буде доставлено, це заощадить 1 Гіга Ватт електроенергії — річний обсяг виробництва атомної електростанції.

Перехід на світлодіодні лампи на 7-10% зменшить споживання електроенергії в моменти пікового навантаження. Це суттєво допоможе при проходженні цієї складної зими та збалансує енергосистему.

Також громадяни зменшать свої рахунки за світло на 20%.

+ 0 -
  • 0
  • 430

Добавить комментарий